Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Armstrong čelí obvinění kolegy, že na Tour v roce 1999 dopoval

New York - Bývalý slavný cyklista Lance Armstrong čelí dalšímu obvinění z dopingu. Jeho někdejší týmový kolega Tyler Hamilton, který si sám odpykává osmiletý trest za užívání zakázaných látek, prohlásil, že spolu se sedminásobným vítězem Tour de France užívali zakázaný krevní doping EPO. "Armstrong bral to stejné, co my ostatní v pelotonu. EPO, testosteron, krevní transfúze...," uvedl čtyřicetiletý Hamilton v rozhovoru pro televizní stanici CBS.

Podle Hamiltona bral Armstrong EPO během Tour v roce 1999 a užíval ho i před závody v letech 2000 a 2001. Devětatřicetiletý Američan ve zmíněných letech slavný závod vyhrál a na Tour kraloval až do roku 2005. "EPO jsem viděl v jeho ledničce a víc než jednou jsem byl u toho, jak si ho píchal," dodal Hamilton.

Armstrong obvinění z dopingu, která ho provázejí už dlouhou dobu, vždy odmítal. Nikdy neměl pozitivní test. "Mám za sebou dvacetiletou kariéru, pět stovek testů na závodech i mimo ně a ani jeden nebyl pozitivní. Jsem v klidu," reagoval Armstrong na Hamiltonovo obvinění prostřednictvím sociální internetové sítě Twitter.

Armstrongův právník Mark Fabiani uvedl, že Hamilton se křivým obviněním pouze snaží zviditelnit. "Chce vydělat peníze na knížce, kterou píše. Proto teď začal vyprávět něco úplně jiného, než co vždycky říkal. Chce zvýšit šance u vydavatelů," citovala Fabianiho agentura AP. "Ale ani chamtivost a touha po slávě nemohou změnit fakta: Lance Armstrong je nejtestovanější osobou v historii sportu. Ani jeden z téměř pěti stovek testů nebyl pozitivní," uvedl.

V současnosti Armstronga spolu s bývalou stájí US Postal vyšetřují kvůli systematickému užívání zakázaných látek americké federální úřady. Vyšetřovatelé si mimo jiné vyžádali od antidopingových laboratoří vzorky Armstrongovy moči z let, kdy kraloval Tour. Požádali také francouzské úřady, aby vyslechly lidi, kteří v té době spolupracovali se stájí US Postal. Toto vyšetřování spustilo loňské vyjádření jiného Armstrongova bývalého kolegy Floyda Landise, který také obvinil americkou hvězdu z dopingu. I Landis, stejně jako Hamilton, v cyklistice skončil po dopingové aféře.

Hamilton se vzdal zlaté olympijské medaile

Hamilton se v souvislosti s vystoupením v CBS a přiznáním k dopingu vzdal svého olympijského zlata z Atén. "Mohu potvrdit, že nám Tyler Hamilton odevzdal zlatou medaili z aténských her 2004. Budeme pokračovat společně s Mezinárodním olympijským výborem a Americkým olympijským výborem ve vyšetřování celého případu," uvedl výkonný šéf Americké antidopingové agentury Travis Tygart.

Hamilton měl po hrách v Aténách pozitivní nález na krevní doping. Medaili si však mohl ponechat, protože kontrolní vzorek byl tehdy špatným zacházením zničen a jeho vina nemohla být prokázána.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články