Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Cyklokrosař Štybar zatím nemá konkurenci, vyhrál i v Plzni

Plzeň – Zdeněk Štybar nadále vládne světovému cyklokrosu. V dosavadním seriálu šesti závodů světového poháru nenašel přemožitele a z vítězství se radoval i dnes na domácím trati v Plzni. I přes fenomenální výkony čtyřiadvacetiletého Štybara se diváci v ČR dočkali vítězství ve SP až po čtyřech letech. V roce 2006 dokázal naposledy vybojovat vítězství v Táboře Radomír Šimůnek mladší. Štybar dnes triumfoval suverénně před Belgičany Kevinem Pauwelsem a Nielsem Albertem. Mezi ženami obsadila třetí místo Kateřina Nashová.

Štybar jedoucí v duhovém trikotu světového šampióna skvěle odstartoval a do terénu vjel na vedoucí pozici následován největšími soupeři Albertem a dalším Belgičanem Svenem Nijsem. V cíli prvního okruhu z dvanácti byl vpředu už jen s Albertem - skupina pronásledovatelů v čele s Nijsem ztrácela po druhém kole pět sekund.

Jeden z rozhodujících momentů závodu přišel při průjezdu cílem osmého kola. Štybar nastoupil a za jeho zády se překvapivě udržel jen Pauwels, zatímco Albert začal ztrácet. Nevzdal se, ale na dobře spolupracující dvojici neměl a dva okruhy před cílem zaostával o deset sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Jiřího Kalemby

Další nástup předvedl Štybar i při průjezdu cílem jedenáctého okruhu. Nastoupil a bleskově získal na Pauwelse náskok, k čemuž mu pomohl i soupeřův defekt. Obhájce prvenství v seriálu Štybar si počínal bezchybně a nikým neohrožován si dojel pro šestý triumf v závodu Světového poháru v kariéře.

Záznam závodu mužů sledujte zde

Záznam závodu žen sledujte zde

Nashová si dojela pro třetí místo osamoceně

Nashovou porazily jen Nizozemky Sanne van Passenová a Daphne van den Brandová. Úspěch českých barev navíc podtrhla čtvrtým místem Pavla Havlíková. Na 34 závodnic z jedenácti zemí čekalo šest okruhů dlouhých 2500 metrů. Hned po startu se v čele usadilo duo nizozemských cyklistek, zatímco Nashová, která před týdnem v Aigle vybojovala rovněž třetí příčku, vjela do terénu až na osmé pozici.

Rychle se ale prodrala na třetí místo a nejlepší dvojici pak stíhala po celý závod, ale marně. Zatímco soupeřky si pomáhaly a střídaly, Nashová jela osamoceně, což ji stálo mnohem více sil. Ještě dvě kola před koncem ztrácela na vedoucí duo necelých 15 sekund, ale v cíli byl rozdíl větší. Van Passenová a Van den Brandová spolu jely až do posledního okruhu, ale v něm měla podstatně více sil o deset let mladší Van Passenová. Druhou cyklokrosařku z minulého závodu SP z Aigle Van den Brandovou nakonec zdolala přesvědčivým rozdílem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články