Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bez dopingu Tour de France nevyhrajete, míní Kohl

Leesburg – Bývalý rakouský cyklista Bernhard Kohl tvrdí, že vyhrát Tour de France nejde, pokud závodník nedopuje. Prohlásil to v závěru sympózia Americké antidopingové agentury. "Lidé z cyklistiky vědí, že bez dopingu není možné Tour de France vyhrát," řekl Kohl, jenž nechce spekulovat o tom, zda Alberto Contador podváděl, ale dodal, že je těžké myslet si něco jiného.

"Ujet za tři týdny tři tisíce kilometrů je takové, jako kdybyste čtyřikrát za sebou vystoupali na Mount Everest. To prostě není možné," uvedl Kohl, který vzpomínal na případ Floyda Landise. Ten vyhrál Tour de France před čtyřmi lety a jeho průměrná rychlost byla 40 kilometrů za hodinu. Stejně tak Kohl i Contador jeli podobnou rychlostí.

Za deset či patnáct let bude podle Kohla možné vyhrát Tour i bez dopingu. "Ale jen pokud budeme spolupracovat s antidopingovým hnutím," řekl cyklista, který ukončil kariéru poté, co se sám přiznal k dopingu na Tour de France, kde před dvěma lety obsadil třetí místo.

Vedle nedávného pozitivního Contadorova testu na clenbuterol vyšly najevo i další případy. Španělský cyklista David García neprošel dopingovou zkouškou během nedávné Vuelty hned ve dvou případech, vedle něj se provinil i jeho kolega ze stáje Xacobeo-Galicia Ezequiel Mosquera.

Kromě Kohla se k dopingu vyjádřil i italský antidopingový vyšetřovatel Ettore Torri. Ten vyvolal vlnu emocí tvrzením, že v cyklistice je používání zakázaných prostředků běžnou věcí a všichni jezdci dopují. Odborník proto navrhuje, aby se podpůrné látky zlegalizovaly. "Není totiž fér, když přistihneme jednoho cyklistu ze sta," řekl Torri.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články