Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Petacchi oslavil dvacáté vítězství na Vueltě, vedení drží Gilbert

Orihuela - Slavný italský spurtér Alessandro Petacchi se dnes v sedmé etapě dočkal jubilejního dvacátého vítězství na Vueltě a celkově 47. v kariéře na velkých třítýdenních závodech. Červený trikot lídra uhájil už pátý den Belgičan Philippe Gilbert, jenž má desetisekundový náskok před španělskou dvojicí Igor Antón, Joaquim Rodríguez. Zítra čeká na jezdce první opravdová horská část závodu z Villeny do Xorret del Catí, během níž budou muset překonat pět průsmyků. Etapa však bude zahájena minutou ticha, závodníci totiž uctí památku maséra Txemy Gonzáleze, který dnes podlehl neznámé bakteriální infekci.

Šestatřicetiletý Petacchi se prosadil v dlouhém spurtu v závěru 187 km dlouhé etapy z Murcíe do města Orihuela. Jízdou podél bariéry prakticky znemožnil útok svému rivalovi Marku Cavendishovi. O devět let mladší Brit tak letos potřetí ve Španělsku obsadil místo na pomyslných stupních vítězů, ale výhry se opět nedočkal.

Vítěz bodovací soutěže z letošní Tour de France Petacchi startuje na Vueltě přesto, že ho doma v Itálii vyšetřují kvůli dopingu. Hrozí mu tak, že v případě zahájení disciplinárního řízení závod ani nedokončí. "Za posledních 25 dnů jsem strávil víc času s právníky než se svou rodinou. Byla to hrozné období. Takže jsem rád za tohle vítězství, které jsem opravdu potřeboval," uvedl Petacchi.

Kreuziger dvakrát píchnul

Český cyklista Roman Kreuziger, jenž na Vueltě nejede na celkové umístění, dnes dojel po dvou defektech na 147. pozici se ztrátou 62 sekund na hlavní pole. "Dvakrát jsem nepíchl snad nikdy. Jednou naposledy letos zkraje sezony na Sardinii. Naštěstí to dnes bylo asi 70 kilometrů před cílem, kdy se ještě nejel takový doraz. Poprvé na mě počkal Santaromita, podruhé jsem si to dojel sám," uvedl na svém webu Kreuziger, který se v závěru rovinaté etapy úmyslně nesnažil držet hlavního pole.

Masér týmu Sky podlehl bakteriální infekci

Cyklistický závod dnes postihla tragická událost. Kvůli neznámé bakteriální infekci zemřel v sevillské nemocnici masér britské stáje Sky Txema González. "Txemu napadla bakteriální infekce, která pronikla do krevního oběhu a rozvinula se v sepsi. Toxiny zničily orgány v jeho těle a postihl ho septický šok, jemuž podlehl," uvedl na oficiálním webu týmu Sky jeho lékař Steve Peters.

Ten zároveň zdůraznil, že bakteriální infekce, jež způsobila Gonzálezovu smrt, nemá nic společného s virovým onemocněním, kterou trpí většina týmu. Kvůli žaludečním problémům vzdali v minulých dnech Vueltu John-Lee Augustyn a Ben Swift, dnes je napodobil jejich kolega Juan Antonio Flecha, jenž nebyl schopen dokončit sedmou etapu.

Průběžné pořadí:

1. Gilbert  27:12:38

2. Antón, 3. Rodríguez  oba -10

4. Nibali  -12

5. P. Velits (SR)  -16

45. Kreuziger  -6:37

Cyklistický závod Vuelta
zdroj: AP autor: BERNAT ARMANGUE
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články