Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

ČSTV chce získat peníze zbouráním stadionu na Strahově

Praha - Český svaz tělesné výchovy hledá možná východiska z finanční krize a jednou z možností je zbourání stadionu na Strahově. Podle informací Hospodářských novin by pak byly pozemky využity na výstavbu luxusních bytů. Strahovský stadion je známý především díky spartakiádám. Před sedmi lety však v jeho útrobách vyrostlo tréninkové centrum fotbalistů Sparty.

"Strahovský projekt je jednou z možností, jak financovat sport v Česku," přiznal nový předseda ČSTV Pavel Kořan. Plán počítá s uvolněním 35 hektarů strahovských pozemků, které údajně mají hodnotu sedmi miliard korun. O dalších možnostech financování bude nové vedení informovat na čtvrteční tiskové konferenci v Tyršově domě. ČSTV vlastní přitom pouze desetinu pozemků pod stadionem, zbývajících devadesát procent vlastní stát a město Praha. Bez zbourání objektu se pozemky ovšem nedají prodat.

Očekává se, že o pozemky by byl velký zájem: "Na trhu by to byla atraktivní nabídka. Pro rezidenční bydlení není dnes v centru Prahy k dispozici žádný srovnatelně velký a kvalitní pozemek," řekl pro HN analytik společnosti King Surge Ondřej Novotný.

Zajímavosti:

- býval to největší sportovní stadion na světě, větší kapacitu měl mít pouze nikdy nedokončený nacistický Německý stadion v Norimberku architekta Alberta Speera (400 000 diváků); v současnosti je největším sportovním stánkem světa závodní okruh v Indianapolis (257 325 diváků)

- světovým unikátem byly rovněž reproduktory zapuštěné do plochy cvičiště

- při spartakiádě v roce 1960 se na ploše vystřídalo rekordních 750 000 cvičenců a v ochozech na dva miliony diváků

Myšlenka zbourat na Strahově sportoviště není nová. Zatím nikdy ale nebyli sportovci v takové situaci, aby o odchodu ze Strahova uvažovali. Letos je to jinak. "Finanční situace sportu je kritická," potvrdil místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Roční příjem, který v minulosti činil až jednu miliardu, dosahoval loni pouhých 175 milionů. Vláda navíc chystá další úspory, které by se měly sportu dotknout: "Na příští rok hrozí fatální škrt 160 milionů. Masový sport to může položit," varuje ministr školství Josef Dobeš.

Gigantický stadion je památkově chráněný, ale vzhledem k jeho havarijnímu stavu ho může ministerstvo kultury ze seznamu památek odebrat.

Strahovský stadion

Používané názvy: Velký strahovský stadion, Spartakiádní stadion, Strahovský stadion, Stadion Strahov

Poloha: Strahovský kopec, v těsném sousedství mladšího Stadionu Evžena Rošického

Otevření: 1926

Hlavní přestavby: 1932, 1938, 1948, 1975

Povrch: tráva, písek

Kapacita: 250 000 diváků, z toho 56 000 sedících; na ploše se mohlo pohybovat 14 000 cvičenců najednou

Rozměry: 310,5 m x 202,5 m (62 876 m2); celý strahovský areál 35 hektarů (včetně VŠ kolejí a okolních sportovišť)

Využití: všesokolské slety, spartakiády, koncerty, veletrhy, tréninková fotbalová hřiště

Vlastník: ČSTV, hlavní město Praha, stát

Hlavní zprávy

Nejčtenější články