Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Sportovní technologie jdou kupředu. Míč Jabulani není dobrým příkladem

Praha - Sportovní vybavení se stále zdokonaluje a dává sportu nový směr. Někdy se ale úplně nepodaří. Příkladem je fotbalový míč Jabulani, který hráče na mistrovství světa pořádně potrápil. Obrovské změny zaznamenává třeba i golf, ale ani do dalších disciplín nepřestávají nové technologie promlouvat. Plavci díky plavkám ze speciálních materiálů lámou světové rekordy, běžci pomocí futuristických bot dosahují závratných rychlostí a lyžaři zdolávají sjezdovky ve stále lepších časech. Můžeme se tak těšit na sportovní výkony, které nás nepřestanou překvapovat.

Kritika míče Jabulani je známá. "Chová se nadpřirozeně. Jako by nechtěl, abychom do něj kopali. Chcete ho trefit a on najednou uhne, skoro jako by ho někdo ovládal," uvedl brazilský útočník Luís Fabiano. "Je to velmi smutné, že se tak důležitý turnaj jako světové mistrovství bude hrát s tak otřesným míčem," prohlásil zase italský brankář Gianluigi Buffon.

Špatné zkušenosti hráčů potvrdili i odborníci z NASA. Během testů se ukázalo, že se míč při rychlostech nad 70 km/h deformuje a ztrácí směr. Další nevýhodou je extrémně malá váha 440 gramů. Míč Jabulani se skládá z osmi tepelně spojených a svařených 3D panelů. Mikrodrážky snižují třecí plochy, aerodynamické kanálky mají působit proti změnám dráhy v letu. Míč má dva ventilky, aby obě polokoule vážily stejně. Jabulani se přesto zřejmě nezařadí mezi některé ze svých úspěšnějších předchůdců.

Obrovské změny zaznamenává golf

Fotbal zdaleka není jediným sportem, do kterého promlouvají nové technologie. "Ten postup je velmi znatelný. Už když se na to vybavení samotné podíváte, tak dříve byly používané zásadně jen přírodní materiály, dnes už je to všechno na bázi umělých hmot, boron-grafitových vláken a podobných záležitostí," vysvětlil golfový trenér Jiří Vozka.

Největší změnu v golfovém vybavení podstoupily míčky. "Úplně první míče byly vyráběny už v předminulém století. Byly to míče, které byly kožené, šité a plnily se peřím," upozornil Vozka. Teď se dělají z materiálu surlyn, mají několik vrstev a dosahují neuvěřitelných výsledků. Dokážou doletět víc než 300 metrů. V některých případech jsou už však technologie tak vyspělé, že je nutné jejich omezení. Jinak by sportu mohly začít škodit.

"Dokonce jsou už některé hole a technologie zakázané, třeba tzv. trampolínový efekt, kdy přední úderová plocha tzv. driverů - dřev měla jakoby pružný efekt, kdy míči dodávala větší energii," uvedl Vozka. Golfisté se pak takovými holemi dostávali třeba už hned po prvním úderu k jamce, a golf tak přestával být zajímavý.

Něco však sportovní vybavení nikdy nedožene – talent a pevnou vůli. "Materiály a konstrukce holí dovolují hráčům podávat dobré výkony, ale vždycky je to o tréninku a hlavně v golfu je to vždycky o hlavě. Takže říct, že díky použitým materiálům je dneska golf jednodušší, určitě nelze," dodal Vozka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články