Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Česká expedice na Gasherbrumy je v základním táboře

Gasherbrum - Jeden z nejúspěšnějších českých himalájských horolezců Radek Jaroš se spolu s Liborem Uhrem a Petrem Maškem pokouší v těchto dnech vylézt na dva osmitisícové vrcholy - Gasherbrum I a II. Spolu s výpravou je i redaktor ČT Stanislav Bartůšek. Také on má před sebou úkol: pokusí se o revoluční přímé vstupy do pořadů ČT z co největších nadmořských výšek. Nyní se česká expedice nachází zhruba v 5 100 metrech nad mořem v základním táboře.

V mlžném počasí se na úpatí dvou vrcholů, zatímco zbytek výpravy ještě vybaloval materiál, videotelefonem přihlásil Stanislav Bartůšek. "Nedaleko od nás, co by kamenem dohodil, je jedna z nejvýše položených armádních vojenských jednotek pákistánské armády," informoval ze základního tábora.

Cestu zahájila česká výprava před deseti dny. "Začali jsme v Praze, potom jsme využili leteckých linek, využili jsme i terénních vozů. Pak už jsme dorazili do Askole, do výšky 3 000 metrů a už jsme museli po svých," popisoval Bartůšek.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Stanislava Bartůška

Radek Jaroš, vedoucí výpravy:

"Hlavním cílem naší expedice je pokusit se v pěti lidech zdolat prvně Gasherbrum II. Pro tým Radek Jaroš, Libor Uher a Petr Mašek by to měl být aklimatizační výstup, protože naším hlavním cílem je pokusit se o novou cestu na Gasherbrum I."

Cestou z Askole do základního tábora urazili horolezci asi 125 kilometrů, přičemž překonali 2 000 výškových metrů a současně přesunuli asi 1,5 tuny materiálu. "Rozhodující pomoc nám poskytlo přesně 71 nosičů z místní národnostní kmenové menšiny Baltiů," uvedl Bartůšek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články