Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Praha bude v létě hostit unikátní triatlonový závod. Je to jedinečná přílžitost, láká Vabroušek

Čtvrtý ročník triatlonového závodu v Praze, který se v sobotu 28. července podruhé uskuteční pod názvem Ford Challenge Prague, by podle organizátorů měl naplnit kapacitu 1500 účastníků. Loňský ročník v české metropoli dohromady absolvovalo přes tisíc závodníků. "Je to pro nás velký závazek, protože když se vám první rok něco povede a musíte to zopakovat další rok, je to velká výzva," řekl ředitel závodu Tomáš Vrzák. Na podnik se těší i mnohonásobný mistr republiky Petr Vabroušek.

Petr Vabroušek
zdroj: Archiv Petra Vabrouška

Už v loňském úvodním ročníku akce byl tento unikátní triatlonový závod zařazen do prestižní celosvětové triatlonové série Challenge Family čítající 41 závodů v 21 zemích. Z českých triatlonistů se nejlépe umístil Pavel Petrásek, který byl celkově sedmý, závod vyzkoušel i Vabroušek.

"Mým hlavním cílem je účast na mistrovství světa na Havaji," prohlásil. "Ale Prahu jsem ještě nevynechal, to je unikát. Je to jedinečná příležitost si zazávodit na takovýchto tratích," doplnil.

Triatlon bere jako sport na celý život, byť je mu už dávno přes čtyřicet let. "Tím, že se střídají tři disciplíny - plavání, kolo, běh - tak je zdravější než jednotlivé sporty samy o sobě," prohlásil Vabroušek. Žádné limity si nedává. "Chtěl bych se dožít smrti, zatímco budu stále sportovat," uvedl.

Čtyři měsíce před startem druhého ročníku závodu bylo na území ČR podáno téměř 800 přihlášek. "Zájem je obrovský, ale kapacita je omezena. Věřím, že se nám ji podaří naplnit několik týdnů před závodem. Zaznamenali jsme rovněž výrazný nárůst zájmu účastníků ze zahraničí," uvedl Vrzák.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Úspěšný triatlonista Vabroušek

Pražský závod bude mít stejné trasy jako loni se startem na Střeleckém ostrově a cílem ve Vítězné ulici, jenom bude částečně pozměněna plavecká část. Vylepšeny budou například fanzóny pro doprovod závodníků i občerstvení na stanicích.

Účast už přislíbili loňští vítězové, Belgičan Pieter Heemeryck a Britka Lucy Charlesová. Závod bude mít opět amatérskou a profesionální část. Veřejnost si může vyzkoušet triatlon na trati 0,38 km plavání, 18 km jízdy na kole a 4,2 km běhu. Vrcholem bude sobotní závod ve středním triatlonu na distancích 1,9 - 90 - 21,1 km.

V Česku se letos bude konat Světový i Evropský pohár. "Je to cesta, kterou Česká triatlonová asociace musí jít," řekla předsedkyně asociace Lenka Kovářová. "Je to krásná prezentace toho, jak silný je český triatlon," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články