Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijské Tokio má své maskoty, vybrali si je školáci

Spatřili světlo světa, ale ještě čekají na své jméno. Pořadatelé olympijských a paralympijských her 2020 v Tokiu představili dvojici maskotů. Futuristicky vyhlížející dvoubarevné postavičky s výraznýma ušima vybírali japonští školáci, zvítězil návrh designéra a ilustrátora Rjo Tanigučiho. Olympijský maskot je modrobílý, paralympijský "superhrdina" je vyvedený v růžové a bílé, jejich hlavními atributy jsou podle autora pokora, spravedlnost a přátelství.

Ilustrátor Rjo Taniguči a jeho dva maskoti pro OH v Tokiu
zdroj: ČTK/AP

Porota ve veřejné soutěži posuzovala přes dva tisíce zaslaných návrhů, v prosinci vybrala tři finálové. O těch pak hlasovali žáci z 16 000 základních škol, každá třída měla jeden hlas. Tanigučiho postavičky zvítězily suverénně, zvolila je více než polovina školáků. Nyní se budou vybírat ještě jejich jména.

Japonci maskoty milují a ti nejpopulárnější se v Zemi vycházejícího slunce stávají opravdovými celebritami. Třeba medvěd Kumamon nebo hruška Funassji mají vlastní twitterové účty, které sledují miliony lidí.

Nedávno skončené zimní olympijské hry v Pchjongčchangu měly za maskota bílého tygra Suhoranga, maskotem březnové paralympiády v Koreji bude medvěd Pandabi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články