Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Náklady na tokijskou olympiádu jsou téměř na dvojnásobku původního plánu

Náklady na OH v Tokiu navzdory úsporným opatřením stále rostou a už činí zhruba 20 miliard dolarů (přes 400 miliard korun). To je téměř dvojnásobek částky, kterou pořadatelé odhadovali v prosinci. Původně se mluvilo o 12,4 miliardy dolarů (cca 253 miliard korun).

zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/Shizuo Kambayashi

Tokijská guvernérka Juriko Koikeová v pátek řekla, že město utratí dalších 7,5 miliardy dolarů (153 miliard korun). Podle pořadatelů a zástupců Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se ale jedná o náklady na projekty, které by se musely udělat, i kdyby v Tokiu olympiáda nebyla.

Organizátoři a MOV považuji za nezbytné držet náklady na uzdě, protože právě astronomické výdaje a výrazné překračování rozpočtů odrazují další města od podání kandidatury na pořádání olympijských her. Aby se ušetřilo, byla v loňském roce některá plánovaná sportoviště přesunuta z centra japonské metropole a pořadatelé hledali využití pro současné stavby místo budování nových sportovišť.

MOV i pořadatelé nepovažují za vhodné, aby se nově zveřejněné výdaje ze strany města zahrnovaly do nákladů na olympiádu. Koikeová ale tuto interpretaci odmítá. "Nové náklady jsou na projekty, které přímo nebo nepřímo souvisejí s olympiádou," uvedla. Jedná se o výstavbu bezbariérových sportovišť pro paralympioniky, programy pro přípravu dobrovolníků, reklamu a plány pro turisty.

Detailní rozdělení zmiňovaných výdajů ještě bude schvalovat městská samospráva. "Prezentovali jsme pouze hrubý náčrt nákladů. Tokio je bude platit, takže jsem je zveřejnila, protože jsem chtěla, aby o tom obyvatelé Tokia věděli," řekla guvernérka.

Když se Tokio v roce 2013 úspěšně ucházelo o pořádání olympijských her, počítal projekt se zhruba třetinovými náklady, než je současných 20 miliard dolarů. Japonská olympiáda je financována především z veřejných rozpočtů.

Guvernérka navrhuje, aby zhruba 13 miliard dolarů (265 mld. Kč) zaplatilo město a dalších 1,4 miliardy dolarů (28,5 mld. Kč) přidala národní vláda. To by představovalo 72 procent rozpočtu. Zbytek by měl dodat organizační výbor, který disponuje prostředky ze soukromých zdrojů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články