Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Šéf plavců Ryška věří, že se na ME prosadí i nastupující generace

Předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška na mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které se uskuteční příští týden v Kodani, věří v řadu finálových umístění českých reprezentantů. Vedle zkušených opor Simony Baumrtové a Jana Micky by se podle něho mohl prosadit i někdo z mladších plavců. Nadějí je například znakař Tomáš Franta, který na podzim lámal české rekordy na padesátce i stovce. Šampionát v nové hale v Kodani začne ve středu 13. prosince a potrvá do neděle 17. prosince.

Petr Ryška
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Na evropském šampionátu mají čeští plavci více šancí než na mistrovství světa. I když například v Mickově patnáctistovce jsou na špici právě Evropané. "Věřím, že přivezeme docela dost finálových umístění. Byl bych rád, aby se aspoň čtyři pět lidí dostalo do finále, předpokládám, že někdo se tam dostane ve více disciplínách. Doufám, že se dočkáme i nějaké medaile," uvedl Ryška.

Reprezentační trenér Vlastimír Perna považuje u většiny závodníků za úspěch zlepšení osobního rekordu. Polovina ze 14 nominovaných má podle něj šanci minimálně na semifinálovou šestnáctku. Od těch nejlepších by rád viděl finále, k medailím se neupíná. "Pokud se probojují do finále, mají šanci na jakékoliv finálové umístění. Pak často rozhodují detaily a správné nastavení 'procesoru' v hlavě," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Baumrtová: Na šampionátu chci být spokojená s každým svým výkonem

S psychikou se před dvěma lety v Izraeli potýkala Baumrtová, která tehdy z evropského šampionátu v krátkém bazénu odjížděla zklamaná. Ve finále nedokázala zopakovat výkony z rozplaveb a semifinále a cenný kov jí unikl. Od té doby na mentální přípravě zapracovala a neklade sama na sebe taková očekávání. V létě se po několika letech trápení blýskla na MS v Budapešti sedmým místem na 100 metrů znak.

"Nechci tohle nějak řešit. Už jsem si něco na té Evropě odzávodila, něco dosáhla. Finále je specifičtější, je to poslední závod v disciplíně. Chtěla bych se přiblížit stavu, který jsem měla na mistrovství světa v Budapešti, že jsem řešila jenom sebe, svou dráhu, svůj závod," řekla šestadvacetiletá plavkyně, která má z ME v krátkém bazénu osm medailí včetně titulu na padesátce z roku 2013.

Po boku Baumrtové se v Chomutově připravuje devatenáctiletý Franta. Premiéru v seniorské reprezentaci si odbyl před dvěma lety na ME v krátkém bazénu v Izraeli. Časem 51,03 sekundy na znakařské stovce se aktuálně řadí na desáté místo evropských tabulek. Rád by postoupil z rozplavby. "Bylo by krásné se konečně dostat do odpoledního programu. Jedu tam s tím, že bych chtěl na stovku znak postoupit do semifinále," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články