„Olympijský výbor nešetři.“ Policie rozplétá kauzu sportovních dotací

Policie rozplétá kauzu sportovních dotací (zdroj: ČT24)

Detektivové rozplétají další části kauzy údajných manipulací s přerozdělováním sportovních dotací. Ve středu proto přišel vypovídat šéf Olympijského výboru Jiří Kejval. Nejvyšší státní zastupitelství navíc v těchto dnech rozhodovalo o stížnostech Miroslava Pelty či někdejší ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a dalších obviněných, všechny zamítlo.

„A Český olympijský výbor nešetři,“ stálo v jedné z textových zpráv, kterou zaslal tehdejší předseda České unie sportu Miroslav Jansta svému kolegovi a také členu expertní hodnoticí komise na ministerstvu školství Janu Boháčovi. Oba jsou vedle Pelty a Kratochvílové obvinění v kauze údajných manipulací s dotacemi na sport z ministerstva školství.

Jansta: Chování Jiřího Kejvala je pro mě životní zklamání

Textovou zprávu ovšem zachytili policisté a je součástí vyšetřovacího spisu. Policisté tak mají podezření, že Jansta ve snaze získat co nejvíce peněz pro Českou unii sportu jednal na úkor Českého olympijského výboru.

Kvůli případu dorazil proto ve středu z Ústí na Labem vypovídat šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „My jsme byli označení policií za poškozené a teď to prověřujeme,“ řekl Kejval České televizi.

Jiří Kejval
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Jansta to ale odmítá a tvrdí, že naopak olympionici byli při rozdělení dotací zvýhodněni. „Já bych jenom řekl, že chování předsedy Olympijského výboru Jiřího Kejvala je pro mě jedno z největších životních zklamání. Jeho chování, kdy nám bylo sděleno obvinění, je neomluvitelné,“ uvedl Jansta.

Anonymní dopis pro Mezinárodní olympijský výbor

Kauza má dopad i na mezinárodní sportovní scénu. Kejval nedávno stáhl kandidaturu na člena Mezinárodního olympijského výboru poté, co jeho šéf dostal anonymní dopis. Kejval je v něm spolu s Miroslavem Peltou a dalšími označen jako jeden z viníků české dotační kauzy.

„Výše jmenovaní pánové byli jedněmi z nejbližších kolegů pana Kejvala a přímo s ním spolupracovali na zajištění finančních prostředků ze státního rozpočtu,“ stojí v anonymním dopise, který ČT získala.

Kdo dopis poslal, není zřejmé a Kejval to nechtěl rozebírat. „Já jsem si řekl, že po tom nebudu pátrat. Prostě ten dopis tady byl a bylo to velmi nešťastné. Vysvětlil jsem, jak se věci ve skutečnosti mají a tím to považuji za uzavřené,“ řekl Kejval.

Stížnosti proti stíhání neuspěly

Kauza údajného ovlivňování přerozdělování sportovních dotací odstartovala letos v květnu. Tehdy policie zadržela mimo jiné tehdejšího šéfa Fotbalové asociace Miroslava Peltu a na ministerstvo školství přišla pro tehdejší náměstkyni ministryně Simonu Kratochvílovou. V létě pak přibyl mezi obviněnými Jansta s Boháčem. Se stížnostmi, které si aktéři případu podali proti trestnímu stíhání, však neuspěli.

„Ztotožnili jsme se s argumentací policie, podle které dosud zjištěné skutečnosti nasvědčují existenci podezření ze spáchání trestného činu, a to v souvislosti se zásahy do hodnoticí fáze dotačního programu,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Vyšetřování tak může pokračovat dál.

Sportovní svazy si stěžují, že kauza má negativní dopad na financování sportu. To proto, že rozdělování dotací bylo na čas pozastaveno, a některé organizace tudíž nemají peníze na provoz. „Letošní rok je od roku 92 nejtragičtějším vůbec pro fungování vztahu stát a sport,“ uvedl Jansta.