Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kejval o své kandidatuře do MOV: Vyvíjí se to pozitivně, v Koreji by to mohlo dopadnout

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval věří, že by během únorových zimních olympijských her v Pchjongčchangu mohl být jmenován členem Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Stalo by se tak poté, co pozastavil svou kandidaturu kvůli anonymu souvisejícímu s dotační kauzou v českém sportu. "Vyvíjí se to pozitivně," řekl Kejval pro Českou televizi.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Anonymní dopis, který dorazil do sídla MOV v Lausanne, podle Kejvala obsahoval zkreslené informace o podezření z ovlivňování sportovních dotací v Česku. Následně se šéf ČOV rozhodl svou kandidaturu do organizace zastřešující světový olympijský sport pozastavit. Požádal proto předsedu MOV Thomase Bacha, aby jeho volbu odložil na únor.

Kauzu Kejval vysvětloval i během zasedání šéfů národních olympijských výborů v Praze v minulém týdnu. "Kauza z hlediska MOV se vyvíjí pozitivně. Předpokládám, že v Pchjongčchangu to dopadne a budu jmenován členem MOV. Na druhou stranu po zkušenostech z Limy (kde probíhal zářijový kongres MOV, pozn. red.) se k tomu moc neupínám," uvedl Kejval, který je v čele ČOV od roku 2012 a loni byl zvolen na další čtyřleté období.

Zatím poslední stálou členkou MOV byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Z valného shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC) má dobrý pocit. "Myslím, že všichni byli spokojeni, všem se líbila Praha a tak tři čtvrtiny delegátů v ní byly poprvé," řekl Kejval.

Zasedání podle něj splnilo účel. "Bylo to fórum, kde se jednou za rok řekne, co se změnilo apod. Dnes táhnou svět změny, které se týkají negativních kauz, jako korupčních či dopingových, ale i pozitivních. To je komunikace ve sportovním prostředí, sociální sítě směrem k mladým lidem, i olympijský program přináší nové disciplíny," vysvětlil Kejval.

ANOC na shromáždění ocenila téměř dvě desítky sportovců a funkcionářů z celého světa. Oproti předešlým letům se tentokrát vyhlašovali nejlepší sportovci jednotlivých kontinentů a na závěr byly uděleny tři speciální ceny. "Měli jsme z toho velkou hrůzu. Ale udělali nám to profesionálové, bratři Cabanové, kteří dělají Mezinárodní filmový festival v Karlových varech a olympijské parky. Měli jsme velký úspěch," prohlásil Kejval.

Ilustrační foto

Valné shromáždění má navíc podle něj možnost podílet se na změnách v nejvyšších kruzích MOV. "Svět stojí o každé poradní hlasy, které to hnutí posunou někam dál. My doporučujeme, konzultujeme, seznamujeme se s novými věcmi, dostáváme od těch nejpovolanějších lidí informace, ale to finální rozhodnutí je na nejvyšší úrovni Mezinárodního olympijského výboru," vysvětlil Kejval.

ANOC vzala dle Kejvala v úvahu deklaraci o dopingu. "Není možné dělat celkový zásah a říct, že všichni, kdo mají modré oči, nesmí startovat. Boj proti dopingu je naprosto zásadní a nemůžeme od něj odstoupit, ale není možné šmahem někoho diskvalifikovat na základě nepodloženého podezření," uvedl Kejval.

K vyšetřování dopingu byly ustanoveny dvě komise. "Jedna řeší individuální provinění (např. případ Alexandra Legkova, který byl doživotně vyloučen z olympijských her, pozn red.), další komise řeší státem organizovaný doping. To je naprosto zásadní informace," řekl Kejval.

Zásadní je výhled do budoucna. V Soči podle Kejvala neselhal jen ruský systém, ale i systém kontroly a fungování kontrolních a řídicích orgánů. "A to se už nesmí opakovat. K tomu se udělal program toho, co se musí splnit," dodal Kejval s výhledem na nadcházející olympiády.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články