Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kejval sní o české olympijské kandidatuře: Mentálně připraveni jsme, politicky ne

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval se po valném shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC) v Praze nechal slyšet, že jeho vzdáleným snem je myšlenka konání Her na českém území. Jedním dechem však dodal, že v současné době a politické situaci jde o utopii. 

Předseda ČOV Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Když pracujete na olympijském výboru, tak základem je mít nejvyšší možné cíle. A když už nemůžete vyhrát zlatou medaili, tak chcete pozvat do vaší rodné země nejlepší sportovce na světě," konstatoval Kejval.

Myšlenka pořadatelství letních Her v Praze už se v minulosti zrodila. Česká metropole do ní v únoru 2001 postupně investovala 70 milionů korun a podala přihlášku na rok 2016. Do užšího výběru se ovšem nedostala a městská rada v červnu 2009 rozhodla o zastavení prací spojených s přípravou kandidatury na rok 2020.

"Už jsme se o to v minulosti pokusili a třeba se ta příležitost za mého života najde. Pokud by to bylo na seriózních základech, tak bych tomu určitě fandil, ale musíme být realisté. Mentálně připraveni jsme, politicky ne," podotkl Kejval.

Česko nicméně na mapě olympismu vidět je. Příkladem je skončené zasedání ANOC, v minulosti se zde konalo valné shromáždění Evropských olympijských výborů (EOC), v roce 2003 zasedal v Praze Mezinárodní olympijský výbor. Po sportovní stránce se jedná o pořádání Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF). 

"Je to v diskusi a budeme vyhodnocovat reálnost záměru. Pokud dojdeme k názoru, že to je smysluplné, tak bychom v postupných cílech někam šli a začali bychom EYOFem," řekl místopředseda ČOV Roman Kumpošt s tím, že v úvahu by připadalo Brno. "Už dvakrát kandidovalo. Je čas, abychom se vrátili k olympijskému festivalu," nastínil.

Reálnější než pořadatelství olympijských her by mohlo být v Česku konání Evropských her. První ročník hostilo předloni Baku a dějištěm druhých se stane za dva roky Minsk, jenž byl zvolen poté, co se úspěšné kandidatury vzdalo Nizozemsko.

Kejval však budoucnost Evropských her nechtěl předjímat. "Je to začátek. Neradi bychom se unáhlili. Je celá řada lidí, kteří jsou nadšení a myslí, že tohle Evropě chybí, když existují Panamerické hry, Asijské hry a Hry Commonwealthu. Proč by nemohly existovat i Evropské? Ale existuje také celá řada odpůrců," upozornil.

Z hlediska olympijských výborů mají podle něj Evropské hry podporu. Složitější jsou jednání s jednotlivými sportovními federacemi. "Termínovky jsou nabité a je to těžké sladit. Chtělo by to jim dát náboj. Rok před olympiádou by mohly fungovat jako kvalifikace, což je ale dost těžké, protože ne všechny sporty jsou postavené na kontinentální bázi," zakončil Kejval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články