Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

V Afghánistánu přišel o nohy, teď běží pro charitu měsíc maratonů

Bývalý mariňák Rob Jones přišel před sedmi lety při výbuchu bomby v Afghánistánu o obě nohy. Protézy mu začínají nad koleny, přesto se rozhodl pomáhat válečným veteránům, aby se dokázali i s podobnými problémy vrátit do normálního života. Ví, že to chce nápad a vůli. Obojí má. Usmyslel si, že pro ně získá milion dolarů během akce, při níž hodlá za 31 dnů uběhnout v 31 městech 31 maratonů.

Kouč Roba Jonese a Oksany Masters na paralympiádě v Londýně
zdroj: ČTK/AP autor: Emilio Morenatti

Dvaatřicetiletý Jones je tvrďák. Po amputaci začal veslovat a tvrdý trénink zúročil bronzem z paralympiády v Londýně v lodi společně s Oksanou Mastersovou. Poté pro charitativní účely ujel v zimě na kole 5180 mil (8338 kilometrů) z Maine do Kalifornie. "Když sněžilo, byl jsem mokrý a byla mi zima," vzpomínal. "Ale můj cíl byl mnohem důležitější než být v teple a suchu," dodal pro time.com s tím, že pro veterány tak získal 125 000 dolarů.  

Vyzkoušel i několik triatlonů a 12. října v Londýně začal svou maratonskou pouť. Ukončit ji má v plánu 11. listopadu ve Washingtonu na Den veteránů. 

"Vstoupil jsem do námořní pěchoty, abych pomohl změnit svět," řekl pro web Alaska Dispatch News. "Ten plán mi změnilo zranění, ale pořád chci světu pomáhat, i když teď jinou cestou," dodal. 

Na střední škole hrál americký fotbal. "Nebyl jsem moc dobrý," přiznal Jones, který poznal, že je dobrý běžec, až když nastoupil do armády. Sport ho začal bavit a nechce se ho vzdát ani teď. Před dvěma lety bez speciálního tréninku uběhl maraton za čtyři hodiny dvě minuty a jednadvacet vteřin. Teď běží maratony a jeho příběh proletěl médii celé Ameriky. "Když před sebou máte překážku, jakou jsem měl já. Nesmíte to brát jako tragédii, ale zkusit ji překonat," řekl Jones.  

Známý veslařský trenér a zlatý olympijský medailista Brad Lewis, který neúnavného mariňáka trénoval, o něm řekl: "Trénoval jsem spoustu lidí - ale on je ze všech nejhouževnatější." A věří, že jeho svěřenec i svou zatím poslední maratonskou výzvu dokončí. 

Když jej Lewis začínal trénovat, jeli do posilovny. Jones zaparkoval zhruba 100 metrů od vchodu, a když se udivený kouč zeptal, proč nejede až k posilovně, když tam s invalidní kartičkou může stát. Jones odpověděl: "Tam je parkování vyhrazeno pro zdravotně postižené. To já nejsem." 

Na maratonskou sérii začal trénovat loni v květnu, a když dokázal uběhnout pět maratonů v pěti dnech, rozhodl se, že je připravený. V jeho týmu jsou i jeho manželka a matka, která funguje také jako masérka. Vybízejí místní, aby se zapojili do jakékoliv části charitativního běhu. 

Za měsíc tak chce získat pro zraněné veterány milion dolarů, který by měl podobně postiženým pomoci k návratu. "Doufejme, že to dokážou," řekl Jones, který věří, že jim jeho příklad usnadní cestu.  

"Čtrnáct maratonů za tolik dní, zní to trochu bláznivě, ale mám cíl," napsal Jones ve středu na svůj web, kde má sponzory a kde si můžete koupit tričko jeho poslední akce. Ve čtvrtek už běžel v Seattlu.

Zdroj
Alaska Dispatch News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články