Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Synek: Chci vydržet ještě do OH v Tokiu, dal jsem slib Věře Čáslavské

Pětinásobný mistr Ondřej Synek se vrátil z Floridy, kde na konci minulého týdne suverénně ovládl světový šampionát. V Sarasotě vyhrál český skifař všechny jízdy stylem start-cíl. Při návratu do Čech zavzpomínal Synek na slib, který dal kdysi Věře Čáslavské. Za tři roky chce jet na olympiádu do Tokia a po dvou stříbrech a jednom bronzu by rád zaútočil i na nejcennější olympijskou medaili. 

Ilustrační foto

Pětinásobný mistr světa začínal s veslováním v třinácti letech. Synek se vyučil zlatníkem a u zlata v podobě cenných kovů zůstal. "Když člověk asi hodně chce, jde mu to, má na to talent a skloubí se všechny ty věci, tak se může dostat třeba tam, kam jsem se dostal já. Ale rozhodně to je malá pravděpodobnost, že zrovna ten malý kluk, který si ten sport vybere, se dostane až takhle daleko," řekl Synek. 

K veslování se Synek dostal přes bratrance, který ho původně přivedl k tomuto sportu, aby zhubnul. "Já jsem byl jako malý takový kulatý a oplácaný. Hrál jsem fotbal, ale to mi moc nešlo. Nevěděl jsem, do čeho píchnout, a bratranec mě vzal do loděnice. Prvotně jsem tam zůstal kvůli dobré partě kamarádů, která mi zůstala doteď. Jsem rád, že mi ten sport dává nejen sportovní výsledky, ale i tuhletu stránku," řekl Synek. 

Český skifař ovládl světový šampionát pětkrát, nejraději ale vzpomíná na zisk titulu z roku 2015. Ve finále před dvěma lety svedl Synek obrovský souboj se svým soupeřem a kamarádem Novozélanďanem Drysdalem.

"To byl asi nejtěsnější závod, který jsem s Drysdalem jel. Tam jsem vůbec nepatřil k favoritům. V té sezoně se mi nedařilo. Všichni mě odepsali nebo se mnou nepočítali a pak jsem ten závod vyhrál. Takže to bylo pro mě takové nejvíc emotivní, popsal čerstvý mistr světa. 

Vysoké teploty i vlhkost, ve vodě aligátoři i soupeři. Se všemi nástrahami si na Floridě dokázal Ondřej Synek poradit suverénně a po vítězství na evropském šampionátu v Račicích triumfoval během jednoho roku i na mistrovství světa v americké Sarasotě.

"S tím počasím to měli všichni stejné, někdo to snáší líp někdo hůř. Třeba Kubánec s tím absolutně žádný problém neměl, protože byl víceméně skoro doma a je na tenhle druh počasí zvyklý. Co se týče krokodýlů, ti tam opravdu byli. Pro nás to je dost nezvyklé, ale jsou dost plaší a myslím, že nehrozilo, že by někoho třeba kousli. Všichni se s tím poprali a největší zábava to byla na sociálních sítích, všichni se tam s tim fotili," vysvětlil Synek.

Ilustrační foto

"Medaile jsou pro mě symbol dobře odvedené práce. Hned se mi vybaví všechny zážitky z toho závodu," řekl mistr světa po návratu do Čech. Synek pátým vítězstvím na světových šampionátech vyrovnal ve světových tabulkách Němce Kolbeho i Novozélanďana Drysdala. Pokud by získal světový titul i za rok, dosáhl by na historické prvenství. 

"Pro mě to nic extra neznamená. Nejsem žádný počítač tabulek. Ale mám radost, že se mi to podařilo znova a mohl jsem zase zažít pocity, které to vítězství přináší, a to je pro mě asi to nejdůležitější. Nedělám vrcholový sport pro to, abych byl druhý nebo pátý, ale protože chci vyhrávat. Jestli vyhraju pošesté, tak budu rád, že jsem vyhrál. A nebudu to nějak počítat, že bych šel cíleně po tom, abych byl na vrcholu nějaké tabulky," popsal Synek motivaci k vítězství.

Ve sbírce medailí z olympijských her mu nejcennější medaile chybí a rád by se ji pokusil získat za tři roky v Tokiu. "Co se týče sportovních cílů, tak bych chtěl pokračovat v kariéře, zůstat zdravý a pokusit se kvalifikovat na olympiádu do Tokia. A tam co nejlépe uspět. Jsou to velké cíle, ale člověk asi nesmí být moc skromný," řekl pětinásobný mistr světa.

Synek má do Tokia jednu velkou motivaci, před lety dal totiž Věře Čáslavské slib. "Věra byla tak silná osobnost a dávala tolik energie, že bych jí to chtěl vrátit. Ona měla v Tokiu nejúspěšnější olympiádu. Slíbil jsem jí, že se pokusím vyhrát zlatou olympijskou medaili, což se mi zatím nepodařilo. Tak doufám, že to ještě budu moci zkusit v Tokiu – vyhrát to jakoby pro ni," řekl na závěr Synek. 


Hlavní zprávy

Nejčtenější články