Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sokolové připravují slet, v červenci Praha ožije nejen vzpomínkami

Kdy jindy než právě ve stoleté výročí vzniku Československé republiky? Šestnáctý všesokolský slet oslaví tělo, ducha i významnou historii. Nemá vyzdvihnout úlohu pouze Sokola, ale celého sportovního prostředí a schopnost spolupracovat.

"Sokolové byli u zrodu československých legií, v jejichž řadách bojovali, krátce po ustanovení Československa hájili jeho územní celistvost a o dvě desetiletí později, v době druhé světové války, bojovali za jeho svobodu v domácím odboji i v československé armádě v zahraničí," popsala roli Sokola starostka České obce sokolské (ČOS) Hana Moučková. Ačkoli se Československo již rozpadlo, sokolové tím chtějí ukázat, že spolupráce Česko se Slovenskem stále spojuje.

Česká obec sokolská v současné době shání peníze na organizaci celého sletového roku. Vyjednává s ministerstvem školství, ministerstvem kultury, pražským magistrátem a Prahou 1. Náčelník ČOS Petr Svoboda sdělil, že se rozpočet celého sletového roku pohybuje kolem 80 milionů korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Slet se blíží. Sokol je organizací mladou, říká starostka Moučková

Organizace sletu je v plném proudu. "Vždy předchází minimálně dva roky příprav. Vstupujeme do závěrečné fáze," uvedla Moučková.

Členové tělocvičných jednot již chystají provedení 11 hromadných skladeb, z nichž jednu nacvičí s kolegy ze Slovenska. Od jara se budou konat župní či krajské slety v jednotlivých regionech. Celkem by se mělo sletu zúčastnit 15 000 účinkujících z Česka a dalších 2500 ze zahraničí. ČOS očekává, že se všesokolského sletu zúčastní až 50 000 lidí.

Starostka České obce sokolské Hana Moučková:

"I přes své stáří je Sokol organizací mladou. Dvě třetiny našeho členstva jsou do 26 let."

Hlavní sletový týden nabídne kromě hromadných cvičení také přehlídku výkonnostního sportu Sokol Gala ve vysočanské O2 Areně, sportovní soutěže, pódiová vystoupení na čtyřech místech v Praze nebo divadelní a loutkářská představení. Seminář k problematice hromadných tělovýchovných skladeb má ukázat, že to není pozůstatek komunistické éry, protože taková cvičení se organizují i v zemích, kde komunisté u moci nebyli.

Poslední všesokolský slet se konal v červenci 2012 v Praze, kdy sokolové oslavovali výročí 150 let od založení ČOS. Na vršovickém stadionu v Edenu na něm v 11 skladbách vystoupilo 10 500 cvičenců z ČR i ciziny. Od prvního sletu Sokolů letos v červenci uplynulo 135 let.

V Česku je zhruba 1150 tělocvičných jednot České obce sokolské, které mají asi 160 000 členů, což sokoly řadí mezi nejpočetnější občanská sdružení v Česku. Více než 60 procent tvoří členové mladší 26 let. Organizaci založili v roce 1862 Jaroslav Tyrš a Jindřich Fügner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články