Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bábek prošel na japonském turné testem životní odolnosti, teď už vyhlíží ME

Nejlepší český dráhový cyklista Tomáš Bábek se po pěti měsících keirinových závodů v Japonsku chystá na obhajobu titulu mistra Evropy. Třicetiletý člen brněnské Dukly si v zemi vycházejícího slunce připsal čtrnáct vítězství a důkladně poznal cyklistiku z jiné stránky.

Tomáš Bábek
zdroj: ČT sport

"Rozhodně mi tato zkušenost dodává klid, neboť mezinárodní keirin je proti japonskému super bezpečný. Když jdu dopředu a předjíždím soupeře, tak vím, že nedostanu blok. Stáž v Japonsku mě hodně posílila, trénoval jsem možná až příliš moc. Ale cítím se ve výborné formě," uvedl po návratu Bábek.

Přiznal, že první měsíc v Asii byl hodně těžký. "Označil bych to za křest ohněm, znásobený jinou kulturou. První závod a hlavně podmínky se daly přirovnat k pobytu ve vězení. Před vstupem na velodrom jsem musel ostraze odevzdat telefon, počítač. Po zaregistrování jsem ztratil veškerý kontakt se světem," pokračoval rodák z Brna.

I ubytování bylo podle jeho slov téměř "spartanské". Všichni závodníci spali na matraci na zemi, k dispozici měli jen společenskou místnost a malou ledničku. "Výrazně se mi snížil životní standard. Doma mám kolem sebe trenéry, maséry. Najednou jsem bydlel v džungli, ve starém baráku s hady, pavouky, šváby. A úplně sám," ohlédnul se za těžkými začátky.

Bábek startoval v jedenácti třídenních kláních v různých částech Japonska. V prvním měření sil skončil poslední a ani jednou se v průběhu tří dnů neprobojoval do finále. "Dostal jsem se do finanční krize, neboť jsem utratil za nutné výdaje téměř čtvrt milionu korun. Ptal jsem se sám sebe, co tady dělám. Potom už se situace s mými lepšími výsledky zlepšila. Ale není to o tom, že bych přijel finančně zajištěný," upozornil.

Kromě něj se profesionálního turné zúčastnilo ještě dalších pět zahraničních jezdců, kteří bojovali proti domácí přesile. Japonští profesionálové mají vlastní odborovou organizaci a sami si určují, koho ze zahraničí pořadatelé pozvou. Cizinci jsou ve startovní listině rozdělení, do každé rozjížďky je nasazen pouze jeden, aby se zamezilo jejich spolupráci.

Tomáš Bábek
zdroj: Zimbio.com/Getty images autor: Dean Mouhtaropoulos

"Byl to obrovský nápor na psychiku. S tím, že je velká šance na pád a zranění. Spadl jsem ale pouze dvakrát. Musím přiznat, že japonský keirin byl pro mě velkým adrenalinovým zážitkem," dodal Bábek, který se ještě v listopadu do Země vycházejícího slunce vrátí k dvěma závodům. Kontrakt s pořadateli má uzavřený i na příští sezonu.

"Po návratu se už těším na mistrovství Evropy, kde kromě keirinu pojedu týmový sprint. Už mi české podmínky a zdejší dobré zázemí chybělo. V každém případě byl nicméně pobyt v Japonsku s nejlepšími závodníky na světě dobrou zkušeností," zakončil Bábek.

Evropský šampionát dráhařů se uskuteční od 18. do 22. října v Berlíně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články