Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Petr skončil při premiéře na světovém šampionátu devátý

Budapešť – Po včerejším vystoupení Jaromíra Ježka a Jakuba Ječmínka pokračovalo mistrovství světa v maďarské Budapešti duely v polostřední váze. I tentokrát mělo české judo želízko v ohni, Ivan Petr bojoval v kategorii do 81 kilogramů. Svůj debut na MS uzavřel v osmifinále, kde prohrál s domácím Lászlem Csoknyaiem a obsadil deváté místo.

Ivan Petr (v modrém) během osmifinále MS
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Deváté místo je hezké, a když se řekne osmifinalista mistrovství světa, tak to zní pěkně, ale stejně mě mrzí, že to nešlo dál. Převládá zklamání, protože chyběl kousek, abych byl ve čtvrtfinále," hodnotil své vystoupení Petr.

Ve své kategorii dlouho zůstával ve stínu Jaromíra Musila, který se však potýká už dlouho se zdravotními potížemi. Nyní je ale českou jedničkou právě pětadvacetiletý Petr. Nedávno mu těsně unikla medaile na univerziádě a zlepšenou formu potvrdil i v Budapešti.

V prvním kole měl volný los a ve druhém ho čekal nevyzpytatelný Sled Dowabobo z oceánského ostrova Nauru. Český reprezentant potvrdil roli favorita a duel ukončil na ipon už po 52 vteřinách. Více se nadřel s Australanem Eoinem Coughlanem, 20 vteřin před koncem se mu ovšem povedl útok a získal wazari.

V osmifinále pak změřil síly se zkušeným Csoknyaiem, jehož podporovala zaplněná hala. Majitel 18 medailí z elitních turnajů měl sice s Petrem problémy, ale vyšel mu útok technikou seoi nage a po zisku wazari už vítězství ubránil.

"Nachytal mě tam jednou na svůj osobní chvat, který jsem z této strany nečekal. Pak už jsem to nedotáhl. V závěru už mi tuhla levá ruka a nemohl jsem se prosadit do úchopu. On si to pohlídal," konstatoval Petr.

Děleným devátým místem se postaral o druhý nejlepší český výsledek na šampionátu po páté příčce Pavla Petřikova. Ve hře je ještě David Klammert, jenž se v pátek představí ve váze do 90 kilogramů.

Mistrovství světa v judu v Budapešti:

Muži do 81 kg: 1. Wieczerzak (Něm.), 2. Marconcini (It.), 3. Chalmurzajev (Rus.) a Mollají (Írán), 5. Csoknyai (Maď.) a Otgonbátar (Mong.), ...9. Petr (ČR).

Ženy do 63 kg: 1. Agbegnenouová (Fr.), 2. Trstenjaková (Slovin.), 3. Baldordžová (Mong.) a Ozdobová (Pol.), 5. Trajdosová (Něm.) a Jang Ťün-sia (Čína).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články