Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Ať jede a ostatní ve svém tempu uvaří, říká Dostálův kouč Leština

Račice - Kajakář Josef Dostál jezdí v tréninku rychleji než před loňskou olympiádou, ze které si odvezl stříbrnou medaili na kilometrové distanci. Během světového šampionátu v Račicích to prozradil jeho trenér Karel Leština.

Josef Dostál
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

V závodech Světového poháru přitom Dostál letos na kilometru nezářil. V Szegedu doplatil na vlny a neoblíbený vítr do zad a skončil šestý, o týden později v Bělehradu obsadil pátou příčku. Podle Leštiny to bylo způsobené i tím, že musel absolvovat nominační závody a během přípravy onemocněl. "Neudělali jsme všechno, co jsme měli. Chvíli nato už byly Světové poháry a už se to vezlo. Neměl tolik natrénováno," popisoval kouč.

Dostál se připravoval na MS mimo jiné v Kadani, ale časy z tamní vody nejsou směrodatné. "Voda je těžká, někdy to teče, někdy tam plave tráva," popisoval Leština. Testy na kanále v Račicích ale nasvědčují tomu, že má jeho svěřenec dobrou formu. "Kilometry jsme dali na čas a zajel si tréninkový rekord. Jezdí někdy rychleji než před olympiádou," dodal Leština.

Určitý vliv měl i fakt, že je letos poolympijská sezona. "Je asi taková těžší, přece jenom se člověk hodně soustředí na olympiádu, tam je jeho vrchol. Další rok je to psychicky náročnější. V olympijské sezoně se víc kouše v trénincích, snaží se daleko víc. Zkouší udělat všechno ještě líp než předtím, potom je hlava unavená," vysvětloval Leština.

Ani před vrcholem sezony na domácí půdě necítí jeho svěřenec takový tlak jako před olympiádou. "Olympiáda byla v tomhle daleko horší, více stresující. Tady je to uvolněnější. Je to závod jednou za čtyři roky, když se povede, jsou z toho nějaké bonusy. Tady je to radostnější. Jsou tady domácí fanoušci, rodina. Není to až tak svazující," řekl kouč.

Je rád, že díky vítěznému semifinále pojede v sobotu Dostál uprostřed startovního pole. "Je dobré, že nejede na kraji, kde jsou závodníci trošku slabší a můžou využívat, že se můžou svézt na vlně. Ve středu by to nemělo tolik hrozit. Všichni se snaží bojovat o vítězství a jedou za své," konstatoval.

Nabádá Dostála, aby začínal svižněji. "Je rychlý na pětistovku. Je rychlý, tak ať jede a ostatní závodníky ve svém tempu uvaří," nastínil taktiku, která vedla k úspěchu na loňském Světovém poháru v Račicích. Bude ale záležet, jak to ve finále Dostálovi sedne. "Je to na něm, ve finále to už nedokážu ovlivnit," dodal Leština.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články