Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Fuksa ani Dostál neměli s postupem do finále "pětistovky" problém

Račice – Kanoista Martin Fuksa suverénně vyhrál rozjížďku na 500 metrů a postoupil přímo do nedělního finále mistrovství světa. Druhé místo v rozjížďce patřilo kajakáři Josefu Dostálovi. Čekalo jej proto odpolední semifinále, které opanoval. Ve finále na neolympijském kilometru se představí čtyřkajak ve složení Lukáš Trefil, Pavel Davídek, Lukáš Nepraš, Tomáš Veselý a ve hře o medaile zůstala i kajakářka Anna Kožíšková.

Kajakář Josef Dostál
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Fuksa napodobil svůj čtvrteční přímý postup z kilometru. Na rozdíl od dvojnásobné trati však o něm nerozhodl až v závěrečném finiši, ale vedl prakticky od úvodu a jediné postupové místo do finále si bez problémů pohlídal.

Na přímý postup si věřil. "Podle toho obsazení jsem doufal, že by to mělo vyjít. Samozřejmě kluci ze začátku hodně rychle vypálili, což mě maličko rozhodí. Ale pak vím, že si docela šetřím síly na tu druhou polovinu. Tam jsem jenom zrychlil a hnedka jsem jim ujel, takže pak jsem věděl, že zvítězím, a šetřil jsem co nejvíc sil," popsal Fuksa.

Dostál skončil v rozjížďce na 500 m těsně druhý za Dánem Reném Holtenem Poulsenem. Na vítězství český kajakář útočit nemusel. Prvních šest lodí totiž postupovalo do semifinále, které s přehledem vyhrál a udělal další krok ke splnění svého cíle, jimž je zisk dvou zlatých medailí na MS před domácím publikem. Ve čtvrtek si už zajistil účast v sobotním finále na 1000 m.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál bezpečně postoupil do finále MS i na pětistovce

Je rád, že si vítězným semifinále zajistil prostřední dráhu. V závodě na 500 metrů to považuje za možná ještě důležitější než na kilometru. "Pak je to pro mě jednodušší, protože mám ty největší soupeře hned vedle sebe. A když to vypálím a oni mi budou dávat kousíček, tak já se jich budu snažit držet a vím, že mám silnější finiše než ostatní," vysvětlil.

Finálovou účast vybojovaly během odpoledního programu i další čeští zástupci. Kajakářka Anna Kožíšková uspěla na kilometrové trati, kde obsadila v semifinálové jízdě poslední postupové třetí místo.

Až když se po závodě vydýchávala, ujistila se, že skutečně postoupila. "Opravdu mi spadl kámen ze srdce, protože jsem si to dala jako velký cíl pro tuhle sezonu. Proto jsem vlastně i trénovala, abych si zajela velké finále tady před domácím publikem. Moc by mě mrzelo, asi bych plakala, kdyby to dopadlo špatně," vyprávěla Kožíšková.

Naprosto stejně si vedl i čtyřkajak ve složení Lukáš Trefil - Pavel Davídek - Lukáš Nepraš - Tomáš Veselý, který byl blízko postupu už v dopolední rozjížďce. "Bylo to těsné, ale bylo dobře, že jsme jeli semifinále, tedy jízdu navíc. Ono nám to pomůže," uvedl Trefil.

Na semifinálový výkon se názory v posádce lišily. "Mně to nepřišlo tak hrozné, ale určitě jsme nejeli extra rychle. Ale máme den na to s tím něco udělat. Pořád jsme tu nepředvedli, na co můžeme mít," pokračoval Trefil. "Rozjetí bylo super, ale bohužel jsme šli za hodinu znovu na závod a už to nebylo ono. Sedneme a řekneme si, co a jak," doplnil Davídek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články