Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kostelecký: Střílení mě pořád moc baví, snad to nebyla poslední medaile

Praha - David Kostelecký se před měsícem stal podruhé v kariéře mistrem Evropy v trapu. Ve dvaačtyřiceti letech tak olympijský vítěz z Pekingu ukázal, že stále patří do evropské i světové špičky. Český střelec tvrdí, že nemá přehnaná očekávání, přesto ale doufá, že medaile z Baku nebyla jeho posledním cenným kovem z vrcholné mezinárodní akce. 

Sport
zdroj: ČT4

Kostelecký už několikát přemýšlel o konci kariéry, nyní je ale úřadujícím mistrem Evropy a svoji pozornost začíná upírat i k olympijským hrám v Tokiu. "V mých letech a při tom vývoji, kterým se ten sport ubírá, musím být nohama na zemi. A opravdu tohle může být poslední medaile, ale já doufám, že není," řekl Kostelecký.

Před rokem na olympiádě v Riu měl Kostelecký problémy s viditelností terčů. Podle jeho slov na některé terče špatně dohlédl kvůli světelným podmínkám. Komplikace ale nakonec vyřešily kontaktní čočky. "Po olympiádě v Riu jsem zkoušel kontaktní čočky. A po měsíci mi to sedlo úplně perfektně. Hodně jsem s tím trénoval i jiné sporty a je to úplně něco jiného než střelecké brýle, které vás limitují. Už v Riu jsem cítil, že to je krok, který budu muset udělat. A byl jsem strašně rád, že se to takhle povedlo," vysvětlil olympijský vítěz z Pekingu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kostelecký: Doufám, že to nebyla moje poslední medaile

Pravidla střeleckého sportu se často mění. V disciplíně trapu v posledních dvaceti letech přišla řada změn především v bojích o medaile. "Já jsem si vzal velké ponaučení po té razantní změně, která přišla v roce 2005, kdy nám dali finále na jednu ránu. Strašně těžce jsem to kousal, bylo to úplně jiné. A pak se mi s tímto pravidlem povedlo vyhrát olympiádu. Takže od té doby už na ty změny nenadávám a snažím se to přijmout tak, jak to je," řekl Kostelecký, který si váží účasti na každém závodě a změny v pravidlech už bere pozitivně. 

Na první zlato z evropského šampionátu dosáhl Kostelecký v Lonatu v roce 2002. Zatím poslední nejcennější kov získal o patnáct let později v Baku. "Zkušenosti hrají velkou roli. Tehdy jsem nebyl takový střelec jako jsem dnes. Možná jsem na tom byl líp fyzicky a tak dále, ale ty zkušenosti hrají obrovskou roli. Pořád mě baví bádat, hledat ty rezervy a poznávat ten sport, protože se to pořád vyvíjí. Ale samotné střílení mě ještě pořád moc baví," popsal český střelec. 

Kostelecký je dvojnásobným mistrem Evropy i olympijským šampionem. Ve sbírce mu ale stále chybí zlato z mistrovství světa. "Není to tak, že by mě to trápilo, že bych na to myslel každý den. Ale nevím, kolik budu mít ještě pokusů. Ale jsem nohama na zemi," vysvětlil na závěr olympijský medailista.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články