Kampaň proti korupci ve sportu: Lábus a Čtvrtníček komentují Korupční víceboj

Lábus a Čtvrtníček komentují Korupční víceboj (zdroj: ČT24)

Organizace Transparency International spouští novou kampaň s názvem Korupční víceboj. Cílem je informovat o korupci ve sportu, pomáhat lidem získávat důkazy a ty pak předat policii. Kampaň oficiálně odstartuje v srpnu po dokončení reklamního spotu. V roli komentátorů se v něm představí herci Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus.

„My už se vám s Jirkou hlásíme z nově zrekonstruovaného Stadionu nepřátelství, kde se schyluje k historicky prvnímu závodu v korupčním víceboji,“ vítá diváky Petr Čtvrtníček jako komentátor „cinklého“ závodu v korupci. Chystaný reklamní spot má upozornit na novou kampaň zaměřenou proti neprůhlednému jednání ve sportu.

Nerovné financování

„Chceme ilustrovat složitost toho systému a jeho netransparentnost, kdy může docházet k tomu, že finance nejsou použity k prvotnímu záměru,“ vysvětluje David Kotora z Transparency International. Kampaň si chce posvítit kromě jiných nešvarů na nerovné financování sportu.

Setkali jste se s korupcí ve sportu na vlastní kůži? Nabízel vám někdo jako hráči nějakého toho kapříka, když pustíte zápas, anebo jste jako rozhodčí měl něco přehlédnout? Nebo jste se stali svědky neférového přerozdělování dotací? Obraťte se na nás přes anonymní bránu.
kampaň Korupční víceboj

„V analýze z loňského roku jsme zjistili, že kraje a obce rozdělují peníze velmi netransparentně. Často vůbec nemají dlouhodobé plánování, nemají dotační programy ani klíče, podle kterých přerozdělují,“ informuje právnička Transparency International Sylvie Kloboučková.

Problémy na ministerstvu

Problémy přiznává i ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Nejvyšší kontrolní úřad před časem konstatoval, že rozdělování peněz v letech 2013 až 2015 nebylo v pořádku. Podezření z korupce se v současnosti řeší v kauze kolem bývalého šéfa Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Podle policie diktoval ministerstvu školství skrze náměstkyni Simonu Kratochvílovou, jaké projekty mají dotace dostat. Případ se stále vyšetřuje.

Nová kampaň navazuje na zavedení Etické linky v hokeji. Ta vznikla v reakci na kauzu trenéra Vladimíra Růžičky, kterého soud uznal vinným ze zpronevěry půl milionu korun určených pro pražskou Slavii a uložil mu za to peněžitý trest ve výši 400 tisíc korun.

Na korupci ve sportu může nyní upozornit každý díky webové stránce Korupční víceboj.cz. Ohlášení je možné odeslat anonymně. Organizace Transparency International chce do kampaně zapojit také sportovce, pro které je jakákoliv forma korupce nepřijatelná. Symbolem je štafetový kolík, který zatím přijal badmintonista Petr Koukal.

Vydáno pod