Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Plníme sportovní sny. Třeba setkání s Boltem, říká ředitelka olympijské nadace

Praha – Nezáleží na talentu, ale na chuti sportovat. Tímto heslem se řídí Česká olympijská nadace, která podporuje mladé sportovce ze sociálně znevýhodněného prostředí. Jejím cílem je umožnit sportovat těm, kterým v tom brání nedostatek peněz. Přihlásit se může každý. "Za čtyři roky jsme podpořili už 1500 dětí, některé víckrát," říká ředitelka nadace Martina Voříšková.

zdroj: ČT4

Děti ve věku šest až osmnáct let mohou prostřednictvím projektu získat peníze na sportovní vybavení, členské příspěvky, sportovní kurzy a kroužky nebo třeba na soustředění.

"Česká olympijská nadace je projektem Českého olympijského výboru. Podporujeme mladé sportovce, kterým brání nedostatek financí ve sportování," přibližuje Voříšková.

Nadace nepodporuje pouze olympijské sporty a výjimečné talenty, ale všechny děti, které se chtějí jakkoli pravidelně hýbat a mají problém svůj sport ufinancovat. "Jednoduše požádají o příspěvek na webu prostřednictvím formuláře a komise jej vyhodnotí," říká Voříšková.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Česká olympijská nadace

Za čtyři roky existence nadace bylo přispěno všem žadatelům, kteří správně doložili svou žádost a sociální situaci. "Podpořeno bylo 1500 dětí a rozděleno přes osm milionů korun. Teď má komise na stole necelých 150 žádostí k podpoře, takže budeme rozdělovat další finanční prostředky. Děláme to průběžně, není to jednou za rok, některé děti jsme podpořili i vícekrát," uvádí Voříšková.

Patrony České olympijské nadace jsou olympijští medailisté, kteří se zapojují do rozhodování o příspěvcích. Mezi nimi jsou třeba Gabriela Koukalová, Eva Samková či Petr Svoboda. Prezidentem projektu je pak trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný.

Právě ve spolupráci s ním nadace zajistila splnění velkého sportovního snu. Na ostravské Zlaté tretře se totiž osm vybraných dětí setkalo se svým idolem – fenomenálním atletem Usainem Boltem. "Den před mítinkem jsme přišli, čekali jsme, ale nakonec se děti mohly dotknout svého idolu," je ráda Voříšková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články