Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Medailové žně v Troji. Vyhráli Přindiš i Kašpar se Šindlerem

Praha - Čeští kajakáři ovládli svou kategorii na Světovém poháru ve vodním slalomu v pražské Troji. Vít Přindiš zvítězil s náskokem 83 setin sekundy před Jiřím Prskavcem, který na této trati usiloval o třetí triumf v řadě. Zlato berou i deblkanoisté Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem. Třetí místo vybojovala kanoistka Monika Jančová.

Čeští kajakáři dokázali, že na domácí trati jsou jen těžko k poražení. Přindiš zajel finále čistě a porazil Prskavce, ktarý měl na svém kontě dvousekundouvou penalizaci. Bronz získal Němec Sebastian Schubert.

Přindiš nevnímal, jak si vedou soupeři. "Neposlouchal jsem to, ale věděl jsem, že když si pojedu to svoje, tak můžu jet stejně rychle jako v první jízdě, což se víceméně povedlo a stačilo to na první místo. Takže je to úžasné," řekl.

Prskavce o úspěšnou obhajobu připravila dvousekundová penalizace za dotyk třinácté branky a další chybičky. "Dnes jsem si říkal, že touhle jízdou by to (vítězství) nebylo zasloužené. Myslím, že je dobře, že mě Vítek porazil a že vyhrál," komentoval finále úřadující mistr světa.

Ondřej Tunka neprojel jednu branku dle regulí a skončil sedmý. Smutnit mohl čtvrtý vzadu Vavřinec Hradilek, který vinou doteku ztratil na elitní finálovou desítku 16 setin sekundy.

Náladu si alespoň trochu vylepšil druhým místem v exhibičním kajak crossu. Podobně tomu bylo i v případě Amálie Hilgertové, která dokonce celou atraktivní soutěž vyhrála.

Česká posádka Kašpar a Šindler navázala v bývalé olympijské disciplíně na bronz z nedávného mistrovství Evropy, za sebou nechala dvě francouzské dvojice. Se ztrátou téměř tří sekund skončili druzí Gauthieur Klauss a Matthieu Péché a třetí byli kontinentální šampioni z Tacenu Pierre Picco a Hugo Biso. Všichni medailisté dokončili finále v náročných větrných podmínkách s dvousekundovou penalizací za dotyk branky.

Čeští reprezentanti v průběhu jízdy slyšeli, že na mezičasech vedou. "Slyšeli jsme už i na startu všechny ty časy, které byly nastavené tak, že jsme věděli, že musíme jet rychle, že do toho musíme šlapat, nic nehlídat a jet naplno," vyprávěli. 

Devátí skončili v kategorii C2 Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň, o dvě místa lépe Ondřej Karlovský a Michal Jáně.

V kategorii kanoistek se za třetí Jančovou srovnaly čtvrtá Tereza Fišerová a pátá Eva Říhová. Závod ovládla bezchybná Britka Kimberley Woodsová před krajankou Mallory Franklinovou. 

Woodsová se radovala z triumfu stejně jako na nedávném mistrovství Evropy v Tacenu, jako jediná sjela finálovou trať bez penalizace. Stříbrná Franklinová byla suverénně nejrychlejší, ale dopustila se tří dotyků branek. Jančová s Fišerovou měly na kontě po jednom. 

Jančová si oddechla po semifinále, které pro ni bývá psychicky nejnáročnější fází soutěže. "Pak jsem se snažila jet co nejlepší jízdu. Dokonce jsem ji zrychlila, což jsem byla překvapená, protože ta vrchní pasáž nebyla úplně podařená v mým podání," popsala finálovou jízdu.

Výsledky SP ve vodním slalomu v Praze

Muži:

K1: 1. Přindiš 88,55 (0), 2. Prskavec (oba ČR) -0,83 (2), 3. Schubert (Něm.) -2,89 (0), ...7. Tunka -53,28 (50), v semifinále 11. Hradilek (všichni ČR).

C2: 1. Kašpar, Šindler (ČR) 104,66 (2), 2. Klauss, Péché -2,76 (2), 3. Picco, Biso (všichni Fr.) -5,27 (2), ...7. Karlovský, J. Jáně -9,39 (6), 9. Koplík, Vrzáň (všichni ČR) -16,18 (10).

Ženy:

C1: 1. Woodsová 111,15 (0), 2. Franklinová (obě Brit.) -3,98 (6), 3. Jančová -6,41 (2), 4. Fišerová -11,06 (2), 5. Říhová (všechny ČR) -23,07 (4).

Kajak cross:

Muži: 1. Dawson (N. Zél.), 2. Hradilek, 3. Tunka, 4. Přindiš, ...9. Matějka (všichni ČR).

Ženy: 1. A. Hilgertová (ČR), 2. Prigentová (Fr.), 3. Fišerová, 4. Vojtová, ...11. Jančová (všechny ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články