Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Osm z devíti. V kvalifikaci ME ve vodním slalomu se Čechům daří

Tacen (Slovinsko) - Do semifinále mistrovství Evropy ve vodním slalomu postoupilo osm z devíti českých lodí, které startovaly ve čtvrteční kvalifikaci. Při vstupu do šampionátu na kanále ve slovinském Tacenu byli stoprocentní kajakáři i deblkanoisté. Vypadla jen kanoistka Eva Říhová, která je věkem ještě juniorka. Semifinále těchto kategorií je na programu v sobotu.

Delkanoisté Jonáš Kašpar (vlevo) s Markem Šindlerem během semifinálové jízdy na OH v Riu
zdroj: Reuters autor: Ivan Alvarado

Hned v prvním kole kvalifikace si účast v třicetičlenném semifinále zajistili všichni čeští kajakáři. Obhájce evropského titulu Jiří Prskavec po bezchybné jízdě obsadil třetí příčku. Předčil ho mimo jiné reprezentační kolega Vít Přindiš, který první kvalifikační jízdu vyhrál o 2,70 sekundy před Němcem Alexanderem Grimmem. Z jedenácté příčky navzdory dvěma "šťouchům" postoupil Ondřej Tunka.

"Dneska mi to vyšlo," řekl spokojený vítěz kvalifikace Přindiš, ale hned dodal. "Mám tady prokletí, že ty kvalifikace tady zajíždím do třetího místa a pak to pokazím v semifinále. Tak se těď budu snažit to nepokazit."

Prskavec přiznal, že měl hodně špatný pocit z jízdy. "Ale to bylo jen v horní části, pak jsem to naštěstí trochu rozjel, takže nakonec jsem až překvapenej, že to vyšlo na třetí místo."

Je nám líto, video expirovalo.
Češi uspěli v kvalifikaci ME ve vodním slalomu

Rovněž českým deblkanoím stačila k postupu jediná kvalifikační jízda. Ondřej Karlovský a Jakub Jáně byli druzí, pouze kvůli dvousekundové penalizaci nestačili na bratrance Ladislava a Petera Škantárovy ze Slovenska. Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň obsadili čtvrtou příčku, účastníci loňské olympiády v Riu Jonáš Kašpar a Marek Šindler se dělili o desáté místo s francouzskou deblkanoí Gauthier Klauss, Mathieu Peche. Tyto dvě lodě postoupily z prvního kola kvalifikace jako poslední. Semifinále deblkanoistů bude patnáctičlenné.

Naopak mezi kanoistkami si v úvodní kvalifikační jízdě zajistila z českých reprezentantek postup jen Monika Jančová, která skončila pátá. Říhové účast v semifinále v této jízdě o jednu příčku utekla. Vítězka českých nominačních závodů Tereza Fišerová neprojela devátou branku a padesátisekundová penalizace ji odsunula až na 24. příčku.

Fišerová všechno napravila ve druhém kole kvalifikace, které vyhrála. Říhová na jedno z pěti volných míst nedosáhla, s šesti trestnými sekundami skončila devátá. Mezi dvacítkou semifinalistek tak bude chybět.

V pátek budou o postup do semifinále usilovat kajakářky a kanoisté. České barvy budou hájit Kateřina Kudějová, Štěpánka a Amálie Hilgertovy, Matyáš Lhota, Vítězslav Gebas a Michal Jáně. Odpoledne jsou na programu závody hlídek ve všech kategoriích.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články