Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Synek: Atmosféra byla, jako když jsem byl prvně na Matějské pouti

Račice – Porazil soupeře i nervozitu. Skifař Ondřej Synek dokázal na evropském šampionátu v Račicích, že pořád umí vyhrávat, i když od mistrovství světa v roce 2015 na nejvyšším stupínku nestál. Teď vyhrál a k tomu poprvé na velké akci před svými fanoušky a celou rodinou. „Trochu jsem tomu podlehl, ale naštěstí to dobře dopadlo a vyhrál jsem," přiznal nervozitu.

Ondřej Synek po vítězství na mistrovství Evropy
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Poprvé závodil na podobné akci před českými příznivci a svými rodinnými příslušníky na tribuně. "Ještě se na mě nikdy nebyly podívat,“ řekl o svých dětech, které byly oblečené ve speciálních tričkách s nápisem "Táto, do toho". „Já jsem takovej nervóza, nevozím rodinu na závody. Byla možnost je tam vzít, myslím, že se jim to i líbilo. Mates byl nadšenej, Alča trochu ze začátku brečela, protože je to holka. Pak už si to taky užívala, dostala kytku, takže super," usmíval se evropský šampion.  

Tlak domácího prostředí nakonec dolehl i na třiačtyřicetiletého a čtyřnásobného mistra světa. "I když jsem celou dobu říkal, že ze startu doma nejsem nervózní, tak jsem byl docela vynervovaný. Přece jen lidí je tady spoustu a všichni říkali, že Synek pojede o zlato. Trochu jsem tomu podlehl, ale naštěstí to dobře dopadlo a vyhrál jsem," oddechl si po čtvrtém evropském titulu na skifu.  

Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Věřil jsem od začátku. Říkal jsem si, že první kilák zkusím všem ujet. Věděl jsem, že kluci v sobotu závodili naplno, protože měli těžké semifinále. Chtěl jsem je zlomit hned na začátku, což se povedlo," řekl Synek, jenž nakonec porazil druhého Damira Martina z Chorvatska o dvě vteřiny.  Skvělou atmosféru v Račicích vnímal silně.

"To se nedá k ničemu přirovnat. Možná, když jsem jako kluk byl poprvé na Matějské pouti," smál se. "Třeba na olympiádě bylo spousta diváků, ale taková atmosféra doma je prostě nepřekonatelná. Každý, kdo to zažil ze závodníků, ať už v jakémkoliv sportu, tak je to pro něj nejvíc," dodal Synek, který tuhle medaili řadí z evropských nejvýš. „Mistrovství světa to není, ale vyrovnalo se mu to atmosférou. Bylo to úplně úžasné a všem za to děkuji," řekl rodák z Brandýsa nad Labem.  

Fandění si užil zejména v závěru trati, kde jsou tribuny. "Posledních 250 metrů jsem si užíval nejvíc. Už jsem tušil, že vyhraju. Ještě jsem nějakou sílu měl a věděl jsem, že Chorvat moc nezrychluje," uvedl nejlepší český veslař historie. Letos byly Račice pro Synka první mezinárodní akcí, i proto byl před ME trochu napnutý. "Navíc jsem loni nevyhrál žádný závod, byl jsem vždycky druhý nebo třetí. A teď první letošní závod a hned vítězství. Nevěděl jsem, jak na tom budu, ale doufal jsem, že mám dobře natrénováno. V zimě jsem se normálně připravoval a teď se to potvrdilo," oddechl si.

Příští víkend na pražských Primátorkách startovat nebude. "Musím na chalupě posekat trávník," usmál se. "Už toho mám fakt odzávoděno hodně, chci už začít žít jako normální člověk. Víkendy, které jdou, trávit s rodinou, a ne furt jenom po závodech a tréninkem. Kolem Evropy toho navíc bylo opravdu dost," řekl úspěšný skifař, jenž byl hlavní mediální tváří šampionátu.  

Další závod ho čeká až v polovině června v Poznani, kde pokračuje Světový pohár. Nevylučuje však, že ho vynechá a o týden později pojede v Amsterodamu exhibici. "Ještě si o tom promluvím s trenérem a zkusím ho přemluvit. V červenci do Lucernu na sto procent pojedu," uvedl Synek. Mistrovství světa je letos až na přelomu září a října v USA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články