Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Synek před ME v Račicích: Doufám, že mě domácí prostředí nesváže

Praha - První velký závod v domácím prostředí čeká v 34 letech skifaře Ondřeje Synka. Trojnásobný olympijský medailista a čtyřnásobný světový šampion bude o víkendu hlavní postavou české reprezentace na mistrovství Evropy v Račicích. Přímé přenosy z Labe Arény sledujte v sobotu i v neděli na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

"Doufám, že mě domácí prostředí nesváže. Zatím se tak necítím, ale samozřejmě jsem začal být trochu nervózní. Tak je to s prvními závody vždy," řekl Synek a dodal. "Musím ovšem říct, že jsem za to rád, protože bez toho mi moc závodit nejde. Těším se a doufám, že si mistrovství užiju."

V Račicích je pro něj připraven luxus v podobě ubytování přímo v areálu. Pokoj bude mít nad loděnicí. "Je to super. Nebudu muset cestovat a rovnou z pokoje půjdu k lodi. Výrazně příjemnější bude hlavně ranní rozveslování, protože nebudu muset dříve vstávat. Některé výpravy jsou ubytované v Praze, což je hodina dojíždění. A to už je znát," uvedl Synek.

Je nám líto, video expirovalo.
Synek před ME: Malé cíle už si nedávám

Nejúspěšnější český veslař historie trénuje ve zrekonstruovaném areálu již tři týdny. "Původně jsme měli naplánované soustředění na Slapech, jenže tam to nedopadlo. Tak jsme se přesunuli do Račic a jsem za to rád, protože Vltava v Praze hrozně tekla a veslovalo se špatně. Na vodu jsem si zvyknul a nic mě nemůže překvapit," pokračoval. 

Podstatné změny v areálu jej mile překvapily. "Vypadá moc hezky a závodníci z ostatních zemí to určitě ocení," konstatoval Synek. Litoval pouze faktu, že zmizely stromy kolem kanálu, podle nichž se během závodů orientoval. "Měl jsem tam jeden oblíbený, který pokáceli. Pamatuji si, když byl malý a patnáct let rostl se mnou," pousmál se.

Evropský šampionát v domácím prostředí byl i jedním z důvodů, proč se s předstihem rozhodl, že nebude končit aktivní kariéru po olympiádě v Riu de Janeiro. Stal se tváří mistrovství a těší se na podporu fanoušků, kterých zřejmě dorazí hodně. Nedělní finálový program by již měl být prakticky vyprodaný.

"Věřil jsem, že přijde hodně lidí. Pro všechny veslaře je to svátek. Taková soutěž tady nikdy nebyla. Kapacita navíc není mega monstrózní," podotkl svěřenec Milana Dolečka staršího. Tribuny by mělo obsadit čtyři až pět tisíc diváků.

V neděli bude většina z nich zvědavá právě na něj. "Jak úspěšná byla finální příprava, uvidíme, až vypuknou závody. Hodně napoví už páteční rozjížďka a potom asi nejvíce semifinále, které je zlomovým závodem mezi úspěchem a neúspěchem. Doufám, že jsem nic nepodcenil. Myslím si, že by forma mohla být dobrá," prohlásil Synek.

Velkých soupeřů by měl mít hned několik. Titul obhajuje Damir Martin z Chorvatska, na začátku května triumfoval v prvním kole Světového poháru Švýcar Nico Stahlberg a v Bělehradě se dařilo i domácímu Marku Marjanovičovi a Nizozemci Stefanu Broeninkovi.

"Překvapil mě hlavně Švýcar. Závodí už dlouho a vždy jezdil na čtyřce nebo dvojskifu. Párkrát jsem proti němu jel na skifu v Bernu, kde se na podzim tradičně koná devítikilometrový závod přes jezero. Vypadá to, že bych mohl mít nové soupeře. Doufám, že se s tím statečně poperu," zakončil Synek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články