Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Budoucnost jihlavského stadionu je stále nejasná, město odložilo rozhodnutí o modernizaci

Jihlava - Za opravy Horáckého zimního stadionu v Jihlavě pro nováčka hokejové extraligy Duklu vydá město zhruba devět milionů korun. Radnice se také zaručí za třímilionovou bankovní záruku, již od klubu požaduje hokejový svaz. Záměr na privatizaci společnosti HC Dukla ale jihlavští zastupitelé neschválili. Odložili také rozhodnutí o způsobu modernizace zastaralého zimního stadionu.

Horácký zimní stadion
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Dukla postoupila do extraligy po 12 letech. Město je vlastníkem stadionu i hokejového klubu, který funguje jako společnost s ručením omezeným. Podle radnice by však město nemělo dlouhodobě vlastnit profesionální hokejový klub. Pro zahájení kroků s cílem nalézt nového majitele většinového podílu v Dukle zvedlo ruku jen 13 zastupitelů.

Dva hlasy byly proti a 15 členů zastupitelstva se hlasování zdrželo. Úpravy prostor Horáckého zimního stadionu pro extraligu by kvůli licenčnímu řízení měly být hotové do poloviny srpna. Podle dřívějších předpokladů měli jihlavští zastupitelé rozhodnout také o způsobu modernizace stadionu, který byl otevřen v roce 1956 a zastřešení získal v 60. letech minulého století.

Je nám líto, video expirovalo.
Budoucnost Horáckého zimního stadionu je stále nejistá

O potřebě takové investice se debatuje řadu let. Radnice nyní zvažuje tři varianty: postupně prováděnou generální opravu stadionu, stavbu nového sportoviště na stejném místě v centru nebo vybudování zimního stadionu na okraji města. "V tuto chvíli se domnívám, že nemáme podklady, abychom se rozhodli pro jednu z variant. Proto doporučuji pokračovat ve všech třech," uvedl primátor Rudolf Chloupek (ČSSD).

Město podle něj potřebuje mít analýzy současného stavu stadionu a v případě nové stavby zjistit možnosti jejího financování. Náklady na nový stadion se odhadují kolem 750 milionů korun, což by byla největší investice tohoto krajského města. Jihlava si podle zastupitele Daniela Mayera z koaličního hnutí ANO může dovolit dát ze svých příjmů na stadion nejvýše čtvrt miliardy korun.

Uvedl to s odkazem na čerstvě zpracovaný investiční plán města do roku 2026, za nímž stojí. Tento desetiletý plán, který dnes zastupitelé Jihlavy vzali na vědomí, obsahuje požadavky na investice ve městě za 6,4 miliardy korun. Z vlastních příjmů ale Jihlava podle Mayera dokáže ve stejné době zaplatit pouze akce za 1,8 miliardy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články