Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Krpálek získal za olympijské zlato cenu Gutha-Jarkovského

Praha – Lukáš Krpálek se postaral o nejhodnotnější sportovní výkon loňského roku. Jeho vítězství na OH v Riu takto ocenili sportovci hlasující v ceně Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK/Šváb David

"Má to pro mě obrovskou hodnotu, protože cenu udělují sportovci sportovcům. Každý z nich moc dobře ví, kolik úsilí stojí dosáhnout výsledku," řekl Krpálek. Vítěze zvolili sportovci, kteří se zúčastnili olympijských her v Londýně 2012, Soči 2014, Riu 2016, Světových her v Cali 2013 a Evropských her v Baku 2015.

"Cena Jiřího Gutha-Jarkovského je nejvyšším sportovním oceněním Českého olympijského výboru (ČOV). Punc originality a prestižnosti ceny je v tom, že o ní rozhodují samotní sportovci," řekl generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

Krpálka sportovci vybrali z osmičky nominovaných. Mezi nimi figurovali i kajakář Josef Dostál, snowboardistka Ester Ledecká, biatlonistka Gabriela Koukalová, sportovní lezec Adam Ondra, tenistka Karolína Plíšková, rychlobruslařka Martina Sáblíková a párová čtyřka juniorů Jan Zavadil, Eduard Bezděk, Jan Cincibuch, Jan Fleissner.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek obdržel cenu Gutha-Jarkovského

Sám Krpálek hlasoval pro lezce Ondru a jeho zdolání stěny Dawn Wall. "Dosáhl něčeho úžasného. Dělá neolympijský sport, takže se mu nedostane takového ohodnocení," uvedl.

Cena zakladatele českého olympismu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského vznikla v roce 1933 a autorem plastiky sochy bohyně Niké je Otakar Španiel. Jako první ji v roce 1934 převzal vzpěrač Václav Pšenička. V poválečné době ji jako poslední získal v roce 1948 běžec Emil Zátopek a tradice tohoto ocenění pokračuje od roku 1994. Samotní sportovci o vítězi rozhodovali letos již potřetí v řadě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články