Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šonka dál vede Red Bull Air Race, Kopfstein byl v San Diegu v osmičce

I ve druhém závodě seriálu Red Bull Air Race zabodovali čeští piloti. Petr Kopfstein v kalifornském San Diegu poprvé postoupil mezi nejlepší osmičku, když vyřadil Španěla Juana Velardeho a nakonec skončil šestý, o jednu pozici za krajanem Martinem Šonkou. Vítěz úvodního podniku v Abú Zabí si pátým místem upevnil vedení v celkové klasifikaci šampionátu, před obhájcem titulu Matthiasem Doldererem z Německa má náskok pěti bodů. Vyhrál Japonec Jošihide Muroja.

Je nám líto, video expirovalo.
Let Martina Šonky a Petra Kopfsteina v kvalifikaci v San Diegu

Šonka sice v prvním kole nestačil na Francouze Nicolase Ivanoffa, mezi osm nejlepších ale postoupil díky nejlepšímu času mezi poraženými. Kopfstein potvrdil dobré časy z kvalifikace a Španěla Velardeho porazil o půl sekundy. Poprvé v historii tak do čtvrtfinále některého ze závodů Red Bull Air Race postoupili oba čeští piloti.

V souboji o finálovou čtyřku Šonka těsně nestačil na pozdějšího vítěze Muroju, Kopfstein podle očekávání podlehl Doldererovi. Oba Češi přitom zaletěli lepší čas než vítězové dalších dvou čtvrtfinále, Američan Kirby Chambliss a nejrychlejší muž prvního kola, Slovinec Peter Podlunšek.

Finálový let nejlépe vyšel Japonci Murojovi, který jako jediný stlačil svůj čas pod minutu a po loňském triumfu před domácím publikem v Čibě si připsal druhé prvenství v seriálu. Druhý skončil Podlunšek a třetí kvůli třísekundové penalizaci za zásah pylonu Dolderer.

"Štěstím rozhodně neskáču, ale úplně špatné to také nebylo. Létali jsme tady konzistentně rychle a časy patřily k nejrychlejším. To nám vloni chybělo. Celkově se nám podařilo udržet vedení, což je fajn," řekl Šonka. Průběžné pořadí vede s 21 body o pět bodů před mistrem světa Němcem Matthiasem Doldererem, třetí Muroja je o další bod zpět.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články