Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jedna medaile za tři disciplíny. Mezinárodní federace schválila formát lezení pro olympiádu

Québec/Praha ‒ Medaile ve sportovním lezení se budou na olympijských hrách 2020 udělovat na základě součtu pořadí ve třech disciplínách ‒ rychlosti, boulderingu a lezení na obtížnost. V kvalifikaci i ve finálovém kole se polezou všechny disciplíny. Formát soutěže pro premiéru sportovního lezení na OH v Tokiu na sobotním kongresu v kanadském Québeku schválila Mezinárodní federace sportovního lezení (IFSC).

Adam Ondra na lezecké stěně
zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Lezci udělování jedné medaile za kombinaci disciplín kritizují, ale uznávají, že je to určitá daň za zařazení sportovního lezení do olympijského programu. Pod pěti kruhy bude startovat 20 mužů a stejný počet žen. Do finále postoupí po šesti závodnících v každé kategorii.

Jeden z nejlepších světových lezců Adam Ondra patří ke kritikům kombinace na OH, ale schválený formát hodnotil poměrně pozitivně. "Je to asi to nejrozumnější, co mohla mezinárodní federace vymyslet. Je dobře, že se bude v obou částech závodu závodit ve všech disciplínách," řekl čtyřiadvacetiletý český reprezentant.

Specialisté v lezení na rychlost mají malou šanci na úspěch, hodnotí Ondra

Byl rád, že sešlo z uvažovaných návrhů, že by se v kvalifikaci závodilo jen v rychlosti a až finalisté by se utkali v boulderingu a obtížnosti. "To by mohlo být docela kuriózní, protože by do finále postupovali závodníci, kteří v boulderingu ani obtížnosti nepatří mezi špičku," poznamenal. Schválený formát není výhodný pro specialisty na rychlost.

"Myslím, že mají relativně malou šanci na úspěch. Zatím nikdo z nich v boulderingu a obtížnosti neexceluje. Aby se dostali do finálové šestky, musejí mít dobrý výsledek minimálně ve dvou disciplínách," řekl Ondra. Je tak pravděpodobné, že se ve finále budou utkávat ti nejlepší v obtížnosti a boulderingu.

V těchto disciplínách má Ondra osm medailí z mistrovství světa včetně tří zlatých. "Ve finále bude rozhodovat, jak se poleze ta rychlostní cesta. Takže chtě nechtě bude rozumné a záhodné se na ni podívat," řekl. Systém kvalifikace na olympijské hry by měla mezinárodní federace zveřejnit v červenci. Ondra počítá s tím, že bude o účast v Tokiu bojovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články