Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Fredericks už není v komisi MOV. Své pozice se vzdal kvůli podezření z korupce

Lausanne (Švýcarsko) – Šéfem hodnotící komise uchazečů o pořadatelství olympijských her v roce 2024 už není Frankie Fredericks. Bývalý namibijský sprinter se kvůli vyšetřování korupčního podezření pozice vzdal. V pondělí mnohonásobný medailista z olympijských her a mistrovství světa odstoupil také z komise Mezinárodní atletické federace (IAAF) vyšetřující ruský doping.

Sebastian Coe (vlevo) a Frankie Fredericks
zdroj: ČTK/PA/ autor: Sean Dempsey

Fredericks předsedal v Mezinárodním olympijském výboru komisi, jež hodnotí připravenost dvou uchazečských měst o organizaci OH v roce 2024. V dubnu měl vést inspekční cestu do Los Angeles a další skupina měla v květnu kontrolovat situaci v Paříži. Ve funkci ho nahradí Švýcar Patrick Baumann, generální sekretář Mezinárodní basketbalové federace FIBA.

"Paříž a Los Angeles připravily skvělé kandidatury a já nechci být rušivým prvkem," uvedl Fredericks v prohlášení. Zároveň se vzdal svého práva hlasovat při volbě pořadatele OH 2024 na zářijovém kongresu MOV v Limě.

Devětačtyřicetiletý Fredericks v roce 2009 podle listu Le Monde inkasoval 300 000 dolarů od Papy Massaty Diacka, jenž byl loni kvůli korupci potrestán doživotním zákazem působení v atletice. Převod částky francouzský deník spojuje s podezřením z korupce při volbě pořadatele OH 2016, jímž se stalo Rio de Janeiro.

Bývalý sportovec ale tvrdil, že peníze, které dostala s ním spojovaná firma, byly určeny na propagaci atletiky v Africe v letech 2007-2011. "Trvám na tom, že jsem nikdy nebyl součástí žádné manipulace nebo nevhodného či nedovoleného jednání," uvedl Fredericks, jenž byl v době volby v roce 2009 členem výkonného výboru MOV.

"Ty články nejsou namířeny jen proti mně, ale proti bezúhonnosti celého kandidátského a volebního procesu. Proto aktivně spolupracuji s etickou komisí MOV, aby mohla celou věc řádně a nezávisle vyšetřit," dodal držitel čtyř stříbrných medailí z OH a tří stříbrných a jedné zlaté z MS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články