Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Krpálek při premiéře v nové kategorii skončil pátý

Düsseldorf - Judista Lukáš Krpálek při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz sice nakonec skončil na Grand Prix v Düsseldorfu pátý bez medaile, ale v průběhu turnaje porazil světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů. Krpálek prohrál až poslední dva zápasy - v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou a v boji o bronz s Kazachem Jeržanem Šynkejevem, přestože byl v obou aktivnější než soupeři.

Lukáš Krpálek se v Düsseldorfu poprvé představil v kategorii nad 100 kg
zdroj: Facebook autor: IJF - International Judo Federation

Krpálek dosud zápasil ve váze do 100 kilogramů, ale po triumfu v Riu si dal pauzu a připravoval se na přechod do nejvyšší kategorie bez váhového omezení. Sice nabral na 115 kilogramů, ale i tak ho čekali mnohem těžší soupeři.

V prvním kole si poradil s Kubáncem Alexem Garcíou Mendozou, který byl na olympijském turnaji pátý. Od začátku byl aktivní a útočil zejména na zemi. Ve třetí minutě se mu povedlo Mendozu povalit a následně udržet.

Stejnou taktiku zvolil i proti jednomu z nejtěžších judistů na světě. Nateu od začátku tlačil a čekal na jeho chybu. Ta přišla minutu a půl před koncem, kdy se Rumun pokusil Krpálka podrazit, ten však předvedl protiútok, Nateu povalil na wazari a následně ho udržel na zemi.

"Zem je moje silná stránka. Ale nečekal jsem, že by to na ně až tak platilo. Oba byli mnohem těžší než já a není jednoduché je na zemi přetočit a udržet je," řekl Krpálek Radiožurnálu.

"Oba zápasy byly nesmírně těžké. Proti Nateovi jsem do toho dal všechno a vyšlo to. Měl jsem tam super nástupy. A když zaútočil on, tak jsem mu to otočil. Jsem rád, že jsem ho porazil. Už teď mohu být s prvním turnajem spokojený," dodal.

Ve čtvrtfinále pak Krpálek zdolal i Belgičana Benjamina Harmegniese, jenž překvapivě vyřadil Rusa Renata Saidova. Český reprezentant opět využil svou silnou zbraň, hodil soupeře na wazari a následně ho udržel.

Zbraň na Krpálka našel v semifinále jednadvacetiletý Japonec Kageura, který se české hvězdě vyrovnal v pohyblivosti. Rodák z Jihlavy sice několikrát zaútočil, ale Kageura mu vždy stihl z chvatu utéci. Naopak hned na začátku prodloužení zaspal Krpálek a japonskému soupeři vyšel chvat dokonale. 

V boji o bronz se Krpálek nadřel s Kazachem Šynkejevem. Přes veškerou snahu silného soka hodit nedokázal. Naopak jednou chyboval, nechal se chytit na zemi, a i když ještě stihl z držení utéci, Šynkejevovi to stačilo na wazari. Krpálek pak soupeře v poslední minutě tlačil, ale Kazach se i díky zdržování ubránil.

Dalším dvěma českým judistům se nedařilo. David Klammert ve váze do 90 kilogramů prohrál hned první zápas se Švýcarem Cirilem Grossklausem v prodloužení na wazari. Michal Horák ve váze nad 100 kilogramů rovněž v prvním souboji nestačil na stříbrného medailistu z olympijských her Hisajošiho Harasawu z Japonska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články