Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rok plný změn. Nováček Krpálek už ale zase myslí na nejcennější medaile

Praha – Blíží se velká premiéra Lukáše Krpálka. Už v neděli bude poprvé zápasit od loňského triumfu na olympijských hrách. Na Grand Prix v Düsseldorfu okusí, jaké to je prát se v nejtěžší váhové kategorii. Vypořádat se bude muset také s novými pravidly.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálka čeká v Düsseldorfu premiéra v nejtěžší váhové kategorii

"Těším se, že zase začnu závodit. Myslím si, že to bude hodně těžké. Pořád je co dolaďovat, abych byl stoprocentně připravený," prohlásil Krpálek v rozhovoru pro web ctsport.cz.

Jediného českého olympijského vítěze z Ria čeká rok plný výzev. Dosud Krpálek působil v kategorii do 100 kilogramů, v níž se stal mistrem Evropy, světa i olympijským vítězem. Nyní ho čeká kategorie bez váhového omezení, kde jsou judisté i se 170 kilogramy. Vrcholem pro něj bude mistrovství světa v Budapešti. "To pro mě bude ta největší priorita," zdůraznil. Cíle jsou obvyklé a obvykle těžké. "Medaile by byla super," dodal.

V přípravě chtěl nabrat především sílu. "S tím jsem se snažil udržet fyzickou kondici, se kterou jsem dominoval. Bylo by fajn, abych s ní dominoval i v této kategorii," řekl.

Noví i staří rivalové

"Člověk se po pauze vždy cítí neohrabaně. Ale kemp v Japonsku mě do toho zas dostal. Vždy je to tam velice náročné, ale doufám, že mi to přinese jen pozitiva. Potkal jsem se tam i s Hisajošim Harasawou, který byl na olympiádě stříbrný v mé nové kategorii. A pralo se mi tam s ním dobře," prozradil.

Právě Harasawa by se měl rovněž představit v Düsseldorfu. Přihlášen je i Rumun Daniel Natea, světová dvojka, a další dva závodníci nejlepší světové desítky Fajsal Džaballá z Tuniska a Nizozemec Roy Meyer. Startovat má také jiný Nizozemec Henk Grol, který patřil k největším rivalům Krpálka ve "stovce" a stejně jako on se rozhodl pro posun do vyšší váhy.

"Mohu se tak potkat se svým velkým rivalem. Nadšený jsem z toho samozřejmě nebyl, ale musím ho brát jako každého jiného soupeře. Moje bilance s ním není dobrá, tak mám prostor ji zlepšit," prohlásil Krpálek. "Nebude to na úvod jednoduchý turnaj a beru to hlavně jako testovací a rozepírací zápasy před dalšími vrcholy," nechce si připouštět tlak olympijského vítěze.

Kratší limit může být problém

Krpálek se bude muset sžít i s kratším limitem. Místo pěti minut se bude prát jen čtyři. "To mi hodně ubralo, protože jsem vždycky rozhodoval až ke konci zápasu. Teď budeme muset zapracovat i na taktice, kdy začít zostra. Člověk zase do toho nemůže jít od první vteřiny, protože si naběhne," přemítal.

Lukáš Krpálek slaví olympijský úspěch
zdroj: Reuters autor: Toru Hanai

"Sám jsem na sebe zvědavý. Samozřejmě budu chtít uspět, protože nemám rád porážky, ale jde hlavně o to si vyzkoušet prát se s těžšími závodníky," prohlásil. "Občas jsem se s nimi pral na kempech nebo na univerziádě v Kazani (2013). Vyhrával jsem, ale vždy jsem se nadřel, dvě minuty se mnou vytírali žíněnku a já vyhrál, až když už nemohli. Uvidíme, jak to bude vypadat teď. Pro mě je důležité soupeře co nejrychleji unavit, neudělat blbost, nenechat se zalehnout, být opatrný a pak na konci je hodit," popisoval šestadvacetiletý rodák z Jihlavy.

Přes 120 kg už jít nechce

Od olympiády přibral zhruba sedm kilogramů. "Momentálně mám 115 kilo. Strop, za který nechci jít, je 120 kilo. Víc nechci, abych neztratil rychlost. Narostlo mi celé tělo, ramena, nohy, takže musím měnit šatník," usmíval se Krpálek.

Krom Krpálka se v Düsseldorfu představí dalších pět českých reprezentantů, a to Michal Horák (nad 100 kg), David Klammert (do 90 kg), Ivan Petr (do 81 kg), Jakub Ječmínek (do 73 kg) a Pavel Petřikov (do 60 kg). Všichni budou nenasazeni, včetně Krpálka. "Teď je ze mě zase nováček. Ale s tím jsem do té změny šel, že začnu od nuly, i když to bude nevýhoda," dodala největší hvězda českého juda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články