Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Ondra to dokázal, za osm dní přelezl brutální Dawn Wall

Yosemity (USA) - Adam Ondra úspěšně dokončil volný přelez stěny Dawn Wall považované za jednu z nejtěžších vícedélkových cest světa. Jde teprve o druhý volný přelez na světě. V téměř kilometr vysoké kolmé stěně strávil společně se spolulezcem Pavlem Blažkem celkem osm dní. Dosud jediný přelez tak zkrátil o 11 dní. Ondra už letos ovládl mistrovství světa v lezení na obtížnost. "Je to jak na Vánoce. Dolezli jsme nahoře k prvnímu stromu, začalo sněžit a teprve tehdy bylo jasné, že se mi splnil sen. Perfektní načasování," popsal Ondra. Sportovní lezení bylo nově zařazeno do programu olympijských her pro rok 2020 v Tokiu.

Adam Ondra ve stěně Dawn Wall
zdroj: ČT/Pavel Blažek

Ondra v Kalifornii korunoval úspěšnou sezonu, v níž před dvěma měsíci obhájil titul mistra světa v lezení na obtížnost a stal se vicemistrem světa v boulderingu.

Ondra o jedenáct dní překonal výkon Američanů Tommyho Caldwella a Kevina Jorgesona z ledna 2015. "Těžko říct, čím jsem byl rychlejší. Samostatné lanové délky nejsou tak extrémní, jako třeba lezu na nižších skalách. Lanových délek je spousta. Čím je člověk výš, tím je unavenější, tak možná jsem měl větší výkonnost," prohlásil Ondra.

Ve stěně pracoval několik týdnů na tom, aby nacvičil nejtěžší úseky. K finálovému pokusu se vydal v pondělí 14. listopadu ve 2:46 ráno místního času, na vrchol se dostal v pondělí 21. listopadu v 15:30. Přelez zvládl bez přerušení pouze s nutným nocováním ve stěně v závěsných stanech.

Jak Adam Ondra zdolal nejtěžší cestu světa? Podívejte se na obsáhlou galerii. (//sport/ostatni/344233-podivejte-se-jak-se-adam-ondra-zapsal-v-yosemitech-do-historie/)

Za první dva dny Ondra překonal 13 délek z celkových 32, z nichž většinu kvůli teplému počasí absolvoval v nočních hodinách. Pak se ale pokazilo počasí a třiadvacetiletý český lezec se potýkal se zimou a občasným sněžením či deštěm. "Počasí si s námi trochu hrálo. Nebylo to o tom, že jsme nevěřili, že tu cestu dolzeme, ale spíš jsme chtěli být na vrcholu už co nejdřív," řekl Ondra v rozhovoru pro Českou televizi.

Co je to volný přelez?

V lezení, tak jako v mnoha jiných sportech, nejde jen o to, že něčeho dosáhnete, ale je to především o tom, JAK toho dosáhnete. Adam Ondra cílí na styl, který by byl v lezecké terminologii označen jako single push a volný přelez. Jde o to, že:

1) Single push, neboli na jeden zátah, znamená, že od chvíle, kdy Adam do stěny nastoupí k ostrému pokusu, tak stěnu neopustí. I nocování probíhá ve stěně v zavěšených stanech, tzv. portaledge. Do stěny si proto Adam společně s jističem Pavlem v dnech před nástupem natahali dostatečné zásoby jídla a vody a založili si tam základní tábor. 

2) Volné lezení spočívá v tom, že se různé jisticí pomůcky jako lano, vklíněnce, skoby používají jen jako jištění ve smyslu ochrany před pádem na zem, ale ne pro postup vzhůru. "Nahoru se člověk dostává jen vlastní silou za pomoci chytů a nerovností, které samotná skála nabízí," vysvětlil Adam. Je to rozdíl oproti tzv. technickému lezení, kdy jsou jisticí pomůcky využívány i k postupu vzhůru. 

Největším problémem se ukázala čtrnáctá délka, o jejíž zdolání se Ondra během čtvrtého dne neúspěšně několikrát pokoušel a postup následně ukončil. "To jsem lezl hrozně špatně. Byl jsem nervózní, pod tlakem. Potřeboval jsem sedm pokusů na překonání místa, které jsem nikdy předtím nepovažoval za problematické," uvedl nejlepší lezec světa. V dalším průběhu už žádný větší problém neměl, byť cesta Dawn Wall je považována za nejtěžší vícedélkovou linii světa.

Šťastný Adam Ondra (druhý zleva) se svým týmem
zdroj: Adam Ondra

Pro výstup do kolmé a hladké stěny si Ondra se svým jističem museli vzít zásoby jídla a vody na řadu dní a zhruba v polovině měli dokonce i visutý základní tábor. Jakákoliv jisticí chyba by se pro lezce stala osudnou.

Ondra je první v uznávaném světovém žebříčku podle lezeckého serveru 8a.nu, do něhož se počítají výkony na skalách i stěnách za posledních dvanáct měsíců. Ve sbírce má dva tituly mistra světa v lezení na obtížnost (2014 a 2016) a titul světového šampiona v boulderingu (2014). K tomu má další tři medaile z MS a dvakrát ovládl i celkové pořadí Světového poháru v obtížnosti a jednou v boulderingu.

Jak vypadal život ve stěně?

Neustálý pobyt ve stěně je náročný nejen fyzicky, ale i psychicky. Základní tábor se nacházel zhruba v půlce stěny, kde pod sebou máte přes 400 m kolmé stěny. Adam Ondra i jeho jistič Pavel Blažek oba popisovali, že je pobyt ve výšce vyčerpává, protože neustálá koncentrace je naprosto nutná a pro chyby není prostor. Po celou dobu přelezu spali v zavěšených stanech ve stěně, ve kterých si museli zvládnout i uvařit. Jídlo a vodu si do stěny natahali předem, ale i tak bylo jídlo samozřejmě jednoduché - ovesné kaše, sušené ovoce, energetické tyčinky, k večeři instantní bramborové kaše apod.

Zdroj
ČTK, ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články