Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Boj o šachový trůn je prozatím vyrovnaný

Zápas mezi mistrem světa Magnusem Carlsenem a vyzyvatelem Sergejem Karjakinem začal 11. listopadu v New Yorku a hned zahájení první partie zaujalo svět. Bílými figurami hrající Carlsen totiž zvolil poměrně exotickou variantu, která se jmenuje "Trompovského útok". Jak sám přiznal, nedávno zvolený americký prezident Donald Trump v tomto výběru zahájení sehrál určitou roli. Zápas je plánován celkem na dvanáct partií a jejich průběh můžete vždy od 20:00 SEČ sledovat na oficiálních stránkách.

Zápas o titul mistra světa v šachu
zdroj: Fide

Vtípek se shodou jmen norskému šachovému králi přinesl jeho typickou pozici s malou výhodou. Experti se v online komentářích předháněli, kdo předpoví Carlsenovi větší šance na výhru, protože podobné situace mistr světa pravidelně vyhrává i proti nejsilnějším soupeřům. Ovšem Sergej Karjakin ukázal skvělou formu. Bezchybnou obranou partii zremizoval, důmyslné pasti se vyhnul například ve 28. tahu:

Zápas o titul mistra světa v šachu - 28. tah
zdroj: Fide

Karjakin si v předchozím průběhu pochodem krále Kf8-Ke7-Kd8 připravil výměnu věží tahem Vc7. Dokázal teď ale správně změnit plán, zahrál 28…Vd5! a partii později zremizoval. Co by se stalo po Vc7? Přišlo by 29.Vxc7 Kxc7 a nyní 30.Je5!, přičemž černý buď ztratí pěšce f7, nebo po výměně figur na e5 prohraje vzniklou pěšcovou koncovku.

Karjakinův výkon v první partii překvapil, protože podle předpovědí expertů by měl Carlsen svůj titul bez problémů obhájit. Sázkové kanceláře před startem zápasu vypsaly na vítězství mistra světa nízký kurz kolem 1,2 – zatímco na jeho vyzyvatele byl kurz větší než 5! Nabízí se ovšem otázka, zda takové rozložení sil odpovídá skutečnosti. Připomeňme třeba rok 1927, kdy Alexandr Aljechin porazil zdánlivě nepřemožitelného J. R. Capablancu, rok 1961 a vítězství Michaila Botvinnika nad Michailem Talem nebo rok 2000, ve kterém Vladimir Kramnik porazil Garriho Kasparova. Outsiderům se jednoduše v zápasech o šachový trůn daří. Potvrzuje to i náš mezinárodní mistr Tadeáš Kriebel: "Předpovídat necelých dvacet procent na výhru Karjakina je strašně málo." Hráč širší světové špičky Anish Giri na svém twitterovém účtu napsal, že Karjakin má šanci na výhru v celém zápase "… zhruba 36,8 %". Což je pochopitelně vtip, ale jen napůl. A i průběh první partie naznačil, že to norský šachový král nebude mít tak úplně jednoduché.

Ve druhé partii měl mistr světa černé a v zahájení vyrovnal hru i pomocí mysteriózního tahu věží:

Zápas o titul mistra světa v šachu - tah věží
zdroj: Fide

Carlsen zahrál věží z a8 na c8, čímž překvapil soupeře i všechny komentátory. Věž jde na zavřený sloupec, kde jí překáží pěšec c7. Podobné tahy měl v oblibě zakladatel poziční hry Aaron Nimcovič, který v první polovině dvacátého století napsal nesmrtelnou učebnici pro začátečníky "Můj systém". Mistrovi světa se postup osvědčil, zmatený Karjakin hrál v dalších tazích slabě, výhodu bílých figur rychle promarnil a byl rád za remízu. Stav zápasu je tedy vyrovnaný, 1:1.

První dvě partie probíhaly na velmi vysoké úrovni, ale dají se označit za úvodní oťukávání. Některým divákům dokonce přišly poněkud nudné. Fanoušci by si samozřejmě přáli vidět "krev", tedy výhru jedné ze stran. Možná se jí dočkáme už ve třetím kole v pondělí 14. listopadu. Magnus Carlsen bude mít opět bílé figury, zahraje další Tr(u)mpovského útok? Spíše nikoli – a rozhodně má jeho tým o volném nedělním dni na čem pracovat, jen suchým popotahováním se zřejmě vyzyvatele zlomit nepodaří.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články