Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Čeští raftaři do 23 let vylovili z peřejí titul mistrů světa

Abú Zabí – Mistrovství světa v raftingu vrcholí ve Spojených arabských emirátech závody ve sjezdu. Závěrečnou disciplínu už mají za sebou čeští raftaři do třiadvaceti let, kterým stačilo třetí místo k udržení náskoku a zisku titulu absolutních mistrů světa. V hlavních kategoriích open skončili české ženy i muži v součtu všech čtyř disciplín na celkové stříbrné příčce.

Závodníci do třiadvaceti let měli výhodu, že jejich start proběhl na umělé dráze v Al Ainu už v osm hodin ráno, kdy teplota ještě nedosáhla třiceti stupňů. Přesto byl netypický sjezdový závod, ve kterém posádky krouží na trati a mezi jednotlivými koly běhají s raftem po souši, mimořádně fyzicky náročný.

Česká čtveřice Antonín a Tomáš Martinkovi, Jindřich Blanář a Vojtěch Přikryl skončila ve sjezdu třetí za vítěznými Rusy a druhými Brazilci. Tento výsledek zajistil naší lodi největší úspěch kariéry v podobě zisku titulu mistrů světa v součtu všech čtyř disciplín.

"Bolelo to ze všeho nejvíc. Je to neuvěřitelně těžký závod v takovém horku. Jsme zadřeni, uvařeni, v hlavě nám hoří jako blázen," uvedl Tomáš Martinka. "Když jsme věděli, že jsme v posledním kole třetí, radovali jsme se takřka od půli kanálu, protože jsme věděli, že jsme zlatí," dodal.

Celkové hodnocení znamená stříbro pro české týmy

Také ženy a muži v kategoriích open se potýkali s přenášením raftu mezi jednotlivými koly při sjezdu. "Nevěděly jsme, jak bude vypadat těch pět kol, řádově 35 minut. Ale myslím, že jsme to nakonec zvládly dobře," zhodnotila Michaela Kratochvílová. Ženy dojely sjezd jako druhé a stříbrné jsou i v celkovém pořadí. Sjezd naopak vůbec nesedl mužské posádce, která dojela devátá, v celkovém hodnocení jsou ale i muži stříbrní.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články