Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Tři dny ležel v kómatu, nyní je mistrem Evropy. Nikdy jsem nepřestal věřit, řekl Bábek

Brno – V roce 2011 ho srazilo auto a tři dny byl v kómatu. Boj o život vyhrál, ale lékaři mu řekli, že se už na kolo nepostaví. Tomáš Bábek se ani tak nevzdal a vyplatilo se. Český dráhový cyklista před třemi dny dosáhl na zlato v keirinu na mistrovství Evropy. Oslavy si však nechává na později. Devětadvacetiletý závodník nyní cílí na dva Světové poháry v polovině listopadu v Glasgow.

Tomáš Bábek
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

"Tvrdě jsem před mistrovstvím Evropy trénoval. Příprava byla ve velkých objemových dávkách a hodně bolela," uvedl na dnešní tiskové konferenci po návratu ze šampionátu Bábek. Na dosavadní vrchol cyklistické kariéry se dostal po tvrdých životních lekcích. K úspěchům mu pomohla i změna přístupu k závodění.

"Nenechám se ničím rozhodit. Před závody si při nasazení cyklistické přilby připadám jako středověký válečník, který jde do boje. V hlavě mám scény z bitev, kdy bojovali mladí kluci o život. Říkám si, že mám oproti nim výhodu. Jde mi jen o vítězství a maximálně po pádu utrpím nějakou zlomeninu," prozradil Bábek svou životní filozofii.

Před více než pěti lety jej v Brně srazilo auto. Tři dny byl v kómatu a lékaři mu dávali jen padesátiprocentní šanci na přežití. Láska ke kolu jej vrátila na dráhu. Musel ale překonat nedůvěru funkcionářů, že by se mohl po takovém úraze ještě dostat mezi nejlepší. Nevadilo mu ani snížení platu. U cyklistiky stačil vystudovat vysokou školu.

Je nám líto, video expirovalo.
Bábek triumfoval v keirinu a slaví zlato

"Věřil jsem, že všechny překážky překonám. Kdybych přestal věřit, tak bych se sem nedostal. V životě se nerad něčeho vzdávám," poznamenal Bábek. Kvalitně se chce připravit také na dubnové mistrovství světa a uvažuje i o startu na olympijských hrách 2020 v Tokiu.

"Jsem si vědom toho, že dlouho tvrdě makám. Nevím, kolik můj organismus vydrží. Mám v tomto směru dva vzory: Brita Chrise Hoye a Francouze Francoise Pervise. Oba potvrdili, že je možno se prosadit i ve vyšším věku," dodal Bábek, jenž by rád v keirinu vybojoval brzy medaile i na Světových pohárech a mistrovství světa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články