Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Reforma antidopingových struktur slibuje účinnější boj proti užívání zakázaných látek

Praha – Výrazné změny lze očekávat v řešení kauz spojených s dopingem sportovců. Pomoci by měla nová reforma antidopingových struktur. Klíčovou roli v ní bude mít Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne, která bude nově jako jediná vynášet tresty za doping. Dosavadní systém, kde o proviněních rozhodovaly jednotlivé federace, je minulostí.

Meldonium
zdroj: AP autor: James Ellingworth

Profesor Michael Geistlinger, rozhodce Sportovního arbitrážního soudu, změnu vítá. Zároveň si však uvědomuje, že jeho pozice bude nyní mnohem náročnější. "Občas jsem na pomezí dvou rolí. Působím jako psycholog, ačkoliv to ve skutečnosti není má profese, a zároveň jsem právník, který musí případ rozhodnout," popsal svou pozici.

Arbitrážní soud řešil v poslední době řadu případů včetně dopingové aféry tenistky Marie Šarapovové, která za užití meldonia původně dostala dvouletý zákaz. Arbitráž jí trest snížila na patnáct měsíců. "Občas dojde k neúmyslnému provinění a v takových případech nejsem pro uplatňování automatických sankcí. O tom by se měla vést diskuze, takhle je to příliš velká kovbojka," naznačil svůj názor.

Je nám líto, video expirovalo.
CAS bude jako jediná vynášet tresty za doping
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články