Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dáma z Francie jak se patří: Orphée vítězila s lehkostí a elegancí

Jen jediná klisna dokázala Velkou pardubickou vyhrát třikrát v řadě – fenomenální Orphée des Blins, která se tak nesmazatelně zapsala do historie tohoto těžkého dostihu. Své soupeře porážela způsobem, který vůči nim snad ani nebyl fér. Přestože to na začátku jejího českého působení na zářnou kariéru nevypadalo. Přímý přenos 126. ročníku Velké pardubické s doprovodným programem sledujte v neděli od 11:00 na ČT sport nebo od 14:45 na ČT1.

Urostlou hnědku si majitel dostihové stáje Pegas Jiří Trávníček přivezl z Normandie jako sedmiletou. První dostihové roky prožila u francouzského trenéra Patrice Quintona v tréninkové centrále nedaleko kláštera Mont St. Michel.

Do Česka byla Orphée kupována pro krosové dostihy, s vidinou Velké pardubické. A protože se během své "francouzské kariéry" účastnila dostihů s distancí kolem pěti kilometrů, musel její nový trenér Gregorz Wroblewski zapracovat hlavně na vytrvalosti.

V úvodních startech na české půdě příliš kvality nepředvedla. První pokus byl ještě nejslibnější, když brala šesté místo v Ceně Labe považované za předstupeň Velké pardubické. V následujících dvou dostizích ale upadla a na úspěch ve vysněné Velké pardubické to příliš nevypadalo.

Prvního vítězství v kariéře se dočkala symbolicky s Janem Faltejskem v sedle, v červnu 2010. Poté se ale na dostihové dráze dva roky neukázala – majitel se ji pokusil zařadit do chovu, ovšem bez úspěchu. Klisna nezabřezla.

Ve svých deseti letech se tak vrátila do dostihového provozu a hned při prvním startu v květnu 2012 naznačila, že míří vysoko: vítězství, a to takovým stylem, že jej cíloví rozhodčí ohodnotili slovem "zadrženě". Červen 2012 – další start v Pardubicích, další vítězství, tentokrát zněl výrok "velmi lehce". Cesta byla daná – pokusit se kvalifikovat do Velké pardubické, což se hned na první pokus zdařilo. Sice to nebylo vítězství, na třetím místě ale zaostala jen za Trezorem běhajícím v nejlepší formě a zkušeným Klausem.

Je nám líto, video expirovalo.
Překvapivé první vítězství Orphée de Blins

Šokující představení dámy z Francie

Na start 122. ročníku Velké pardubické přesto šla v roli jednoho z outsiderů, bookmaker ohodnotil její šanci na vítězství kurzem 55:1. Hlavním hrdinou tehdejší dostihové horečky byl Tiumen, který se s Josefem Váňou pokoušel o čtvrté vítězství v řadě.

Hned po startu nasadila Orphée s Janem Faltejskem ostré tempo a jala se ho diktovat všem účastníkům dostihu. Taxis zvládla bez nejmenších obtíží a ani s dalšími těžkými překážkami neměla ve svém tempu problémy. To, že jasně vedla v půlce dostihu, nechalo všechny v klidu. Přece jen chleba se většinou láme až v cílové rovině. Ale ani tam se nikdo z klisniných soupeřů nezmohl na odpověď. Senzace byla na světě… Orphée des Blins, outsider dostihu, se kterým nikdo nepočítal, vyhrála o propastných 16 koňských délek.

"Nemohl jsem ji vzít zpátky. Tak jsem jen seděl. Je to mašina jako blázen, vůbec nebyla k zastavení," hlásil po doběhu nadšený Faltejsek. Nečekaný triumf oslavoval už několik metrů před cílem, který projel vestoje.

Orphée des Blins se 16 let po Cipískovi stala prvním neplnokrevným vítězem Velké pardubické. Sice není stejně jako Cipísek polokrevníkem, ale kvůli velmi malému podílu arabské krve není považována ani za anglického plnokrevníka. V jejím rodokmenu je například možné dohledat spojení na slavného Koroka, který Velkou pardubickou vyhrál třikrát.

Nevydařený Cheltenham 

Fenomenální výkon Orphée přiměl majitele zkusit štěstí v chrámu překážkových dostihů, britském Cheltenhamu. Měsíc po vítězství na Velké pardubické se klisna postavila na start šestikilometrového Glenfarclas Cross Country Chase. Svým soupeřům ale na extrémně měkké půdě nestačila a Faltejsek ji v beznadějné pozici ještě před cílem zastavil.

"Na takovém terénu jsme s ní ještě neběhali a ukázalo se, že jako obrovský a těžký kůň s ním má problémy. Trápila se celý dostih, vůbec se nemohla dostat ke svému typickému výkonu," zhodnotil britskou anabázi klisnin trenér Wroblewski. Bylo to poprvé a naposledy, co Orphée během českého tréninku běžela na jiném než pardubickém závodišti.

Je nám líto, video expirovalo.
V roce 2013 Orphée své soupeře znovu zdemolovala

Obhajoba s nevídanou dominancí

Byla to loni náhoda, nebo je Orphée opravdu tak výjimečná? 13. října 2013 nadešel pro klisnu a Jana Faltejska čas obhajoby. Orphée byla tentokrát suverénní favoritkou. V sezoně si zkusila dva dostihy, ve kterých nenašla přemožitele. Přípravu na samotný vrchol sice zkomplikovalo zranění, na klisnině suverénním projevu ovšem nezanechalo sebemenší stopu.

Soupeři nyní už dobře věděli, že si nemohou nechat klisnu utéct. Ta ale začátek dostihu odpálila ještě víc než loni, nasadila své strojové tempo a celou dobu si držela několikametrový náskok, který se postupně zvětšoval.

Druhé vítězství bylo ještě drtivější, Orphée své soupeře doslova deklasovala. Jen Jan Faltejsek tentokrát dal pokorně průchod vítězným emocím až po projetí cílem.

"Loni to bylo jak z jiného světa a letos jsem šel do dostihu s tím, že mám super koně, který je skvěle nachystaný, takže to bylo o dost lehčí (…) Loni mě jednoduše vezla. A letos už se nechala lépe usadit. Už je přece jen starší, je to každopádně dáma," hodnotil žokej výkon své partnerky a pochválil také práci trenéra Wroblewského: "Skvěle ji připravil."

Z Orphée des Blins se stala absolutistická panovnice českých dostihů a po doslova nadpozemském výkonu při druhém vítězství se oprávněně začaly vkrádat úvahy o čistém hattricku. Třikrát v řadě nedokázala Velkou pardubickou vyhrát žádná klisna. Nepodařilo se to Registaně ani Sixteen. Výzva teď ležela před Orphée des Blins.

Je nám líto, video expirovalo.
Dovršení vítězného hattricku Orphée v roce 2014

Zápis mezi nesmrtelné

Nyní už dvanáctiletá hnědka v přípravě vítězně absolvovala dva dostihy. Kvůli potížím s kopytem ale došlo k tréninkovému výpadku a místo běhání Orphée plavala, aby zůstala v kondici a bolavou nohu co nejméně zatěžovala.

I svou třetí Velkou pardubickou absolvovala na čele pole, ale prakticky se všemi soupeři v zádech. Boj o rekordní zápis do historie musela svádět až po posledního metru. V cílové rovině na ni zle dotíral Al Jaz a užuž to vypadalo, že vítězné oslavy klisnina týmu zhatí. Po tvrdém souboji ale Orphée vybojovala i třetí vítězství a definitivně se zapsala mezi největší legendy dostihu.

"Byly to nervy a nebylo příjemné, když na mě Al Jaz šel. Musel jsem ze sebe a potažmo z koně dostat to nejlepší," přiznával po dostihu parťák Orphée Faltejsek.

"Je obdivuhodné, co dokázala. V nejlepším se má končit, má za sebou dost zranění," utnul hned po doběhu úvahy o pokusu dotáhnout čtyři výhry Železníka klisnin majitel.

Definitivní jasno o odchodu Orphée des Blins na odpočinek bylo o dva týdny později. Dostihová kariéra fenoménky se uzavřela. "Je jí dvanáct let, vrátil se jí problém s nohou, který ji trápil pár let. Byl by risk ji znovu připravovat a nebylo by hezké, aby prohrála," oznámil trenér Wroblewski, který se zároveň rozloučil s tréninkovou centrálou Jiřího Trávníčka.

Klisna si užívá zasloužený důchod, dočkala se i vlastní sochy v životní velikosti. A svým následovníkům prokázala tu čest a přivedla je na start 125. Velké pardubické.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články