Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vodní slalomáři se můžou těšit. Stavba nové trati v Troji je na dohled

Praha – Skvělá Troja má být ještě skvělejší. Do dvou let by se tam mohla začít stavět nová dráha pro vodní slalom. Kanoistický svaz má k dispozici projekt i vizualizace. Stavba by měla stát zhruba 120 milionů korun.

Projekt nové tratě pro vodní slalom v Troji
zdroj: ČTK/kanoe.cz

Zastupitelstvo hlavního města schválilo výkup klíčových pozemků za 20 milionů korun kvůli plánované revitalizaci veřejného prostoru Troja - Vodácká, jehož má být nová trať součástí. Zbývá dokončit výkup menších pozemků, změnu územního plánu a zajistit financování.

"Je to skvělá zpráva pro všechny slalomáře. Bojovali jsme za to. Přinese nám to zlepšení podmínek pro trénink i závody. Zároveň dojde k obnově a vytvoření nového prostoru kolem slalomové dráhy, což je skvělé pro všechny Pražany, kteří do této lokality chodí na procházky nebo sportovat," řekl bronzový medailista z olympijských her v Riu kajakář Jiří Prskavec, který v Troji trénuje a je členem tamního klubu USK Praha.

V Troji se už dvakrát konalo mistrovství světa a zdejší areál téměř každý rok hostí závod Světového poháru. Okolí kanálu je však nevyhovující zejména při větším počtu diváků.

Jak má trať vypadat?

Nová trať bude 12 metrů široká, 270 metrů dlouhá, bude mít převýšení kolem čtyř metrů a kapacitu 1500 diváků. Celkem by dráha měla měřit 529 metrů a na jeho dolním toku budou odpočinkové plochy pro veřejnost. Přes trať budou vybudovány dva mosty a také vratný kanál.

Vizualizace nové dráhy pro vodní slalom v Troji
zdroj: ČTK/kanoe.cz

Celý prostor kolem vody se otevře veřejnosti, zmizí ploty, přibudou nové možnosti pro volnočasové aktivity a uleví se ulici Vodácká kolem stávajícího kanálu, kterou si oblíbili chodci, cyklisté či bruslaři. Nová dráha bude využívána zejména k přípravě pro vodní slalom, rodeo a rafting, dále k výcviku studentů a složek integrovaného záchranného systému a také ke komerčním aktivitám pro veřejnost.

Obtížnost stávající slalomové dráhy bude snížena na rekreační splouvání a pro trénink začátečníků. V areálu o rozloze 11 hektarů by měly být plochy s herními a sportovními prvky, lanové centrum, hřiště pro děti, venkovní posilovna, hřiště pro míčové hry či malé kulturní atrium s letním kinem.

Technické parametry tratě:

Délka: 265 m

Šířka: 12 m

Převýšení: 3,16 m

Průtok: 14 m3/s

Obtížnost: WW 4

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články