Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Prvně jet nechtěl. Po domluvě se Sky však na MS König vyrazí a vyhlíží medaili

Praha – Prvotně chtěl mistrovství světa vynechat, Leopold König se však na cyklististkém šampionátu v Kataru nakonec objeví. Výrazně tomu napomohla jeho stáj Sky, která s ním počítá do týmové časovky. Osmadvacetiletý jezdec bude ale hájit i české barvy v individuálním souboji s chronometrem a pokukuje po medaili.  

Leopold König
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

"Ze Sky za mnou přišli, abych jel, relativně nedávno," řekl König, jenž po dojetí náročné Vuelty před třemi týdny o startu na MS vůbec neuvažoval. "Ale i tím, že mohu jet obě časovky, řekl jsem si: 'Proč ne?'. Je to další šance se i v té časovce nějakým způsobem zlepšit a nabrat další zkušenosti," vysvětlil König.

Energii a odhodlání mu navíc dodává i vědomí, že ze silničního MS profesionálů dosud žádný Čech nepřivezl medaili. "To je rozhodně motivace. Reálné to je, záleží na okolnostech," domnívá se König.

Reálně odhaduje, že by se měl vejít do první desítky. "A třeba by to mohlo jít i k té pětce, protože po olympijských hrách někteří závodníci jako Cancellara a Froome nebudou na startu. V té týmové časovce bychom třeba mohli naskočit i do boje o pódium," věří König, jedenáctý muž pořadí olympijské časovky.

"Tam (v Riu) jsem byl z výsledku trochu zklamaný, mohlo to být lepší. Ale ovlivnilo ho i to, že naší první skupině v Riu pršelo a podmínky nebyly stejné; kolem osmého místa to mohlo být reálné, ale nechci se na nic vymlouvat," řekl König.

Sil má i s blížícím se koncem sezony stále dost. I díky čtyřměsíční závodní pauze v první polovině roku kvůli zranění kolena se cítí pořád celkem čerstvý. "A těším se. O víkendu jsem absolvoval Lombardii, což je asi nejtěžší klasika, a cítím se pořád relativně dobře," pochvaloval si König, jenž chtěl i tak jezdit až do 18. října.

Sky vysílá do Dauhá silný tým. "Zatím máme jednoho náhradníka a finální nominace není, ale jedou i Thomas, Kirijenko nebo Kwiatkowski. Proto říkám, že i podium je reálné. Záleží i na tom, jak budeme namotivovaní, jestli to jako tým vezmeme hodně zodpovědně. Když to pak jeden dva z týmu nemají v hlavě na sto procent, už ten ideální výkon nepodáme," podotkl König.

Vysoké teploty nebudou problém

Na doladění týmové souhry budou mít asi jen tři tréninky. "Ideální to není. Původně se týmová časovka kvůli rozbrojům UCI s týmy neměla vůbec jet, ale teď se dozvídáme, že BMC a Etixx se sjížděly už minulý týden na autodromech. Budou mít trochu výhodu, ale budeme bojovat," ujistil König.

Sám v Kataru dosud nestartoval, ale má zkušenosti z Ománu či Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. "Vím asi, co nás plus minus čeká. Očekávám velké teplo kolem 40 stupňů a do toho vítr. Snad se stihneme na vysoké teploty aklimatizovat. Nejvyšší kopec je tam snad jen nadjezd na dálnici, není to ideální, ale popereme se s tím," prohlásil König.

Vysoké teploty sám osobně snáší dobře. Zažil je loni na Tour, letos si ve velkém horku dojel pro domácí titul v časovce. "Já myslím, že mi to rozhodně vyhovuje. V tom teple časovku zajedu pravděpodobně s větší výhodou než mnozí ostatní. Ve velkém teplu jsem jel na republice i Vueltě a sedělo mi to," přemítal König.

Je nám líto, video expirovalo.
Na MS silničářů v Kataru se představí i Štybar a König

O startu v hromadném závodě neuvažoval. "Jak už jsem několikrát avizoval, pro mě ty jednorázové závody nejsou úplně ideální. Kolikrát radši přenechám to místo mladým, kteří jsou na to namotivovaní a pomůže jim to v další kariéře," vysvětlil König.

Tuší, že v Kataru asi nebude atmosféra, která doprovází závody po Evropě. "Rozhodně asi nemůžeme očekávat vášnivé diváky jako někde v Itálii nebo Švýcarsku. Ale je to důležitý krok pro globalizaci cyklistiky - i proto, že v Abú Zabí se příští rok v únoru poprvé pojede i World Tour," podotkl König.

Zdroj

Hlavní zprávy

Nejčtenější články