Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Bude to svátek cyklokrosu, říká před startem domácího poháru Balogh

Praha – Již příští středu 28. září odstartuje v Táboře osmačtyřicátý ročník cyklokrosového poháru. Fanoušci se mohou těšit na účast hned několika zajímavých jmen. Zmínit lze například belgickou trojici Vantornout, Adams, Sweeck. Ze sedmi závodů spadají stejně jako před rokem tři do kategorie C1 Mezinárodní cyklistické unie UCI. Zásadní změnou však je, že sérii již nebude uzavírat mistrovství republiky. To bude hostit 7. ledna Hlinsko.

Celkový vítěz poháru získá 30 tisíc korun, nejlepší žena obdrží 14 tisíc. Místo domácího šampionátu uzavře seriál 10. prosince závod v Uničově.

"Věřím, že toto rozhodnutí pomůže účasti zahraničních jezdců, kteří se do republikového šampionátu nemohli zapojit. Loni závodili jezdci z dvanácti států. Věřím, že toto číslo se podaří navyšovat a uděláme z Toi Toi Cupu mezinárodní podnik, což je naším cílem," uvedl šéf českého cyklokrosu Petr Balogh.

Trať v Táboře, kde pohár odstartuje, prošla ve srovnání s minulými sezonami proměnou. "Navrhli jsme tam s reprezentačním trenérem Petrem Dlaskem osm změn. Jsou tam i nové 'Dlaskovy schody'. Bude to generálka před mistrovstvím Evropy 2017. Trať je teď o něco kompaktnější s náročnějšími výjezdy i sjezdy," přiblížil Balogh.

Na startu se má objevit několik zajímavých jmen. Účast již přislíbili například Belgičané Klaas Vantornout, Joeri Adams, Laurens Sweeck, Švýcar Simon Zahner a další, které na jih Čech osobně vábí Radomír Šimůnek. "Myslím, že to bude svátek cyklokrosu," prohlásil Balogh.

Chybět nebude ani sám Šimůnek, jenž se po deseti letech strávených v Belgii vrátil domů a podepsal smlouvu s ČEZ Cyklo Teamem Tábor. "V Belgii jsem prožil deset let, z toho řadu výborných. Neodcházelo se mi lehce, ale když přišla nabídka právě z Tábora, rozhodování bylo krátké," připustil Šimůnek.

Do jižních Čech se hodně těší. "I když první závod je vždy nevyzpytatelný a člověk neví, co od sebe může čekat. Ale já musím být stoprocentně připravený," dodal Šimůnek.

Vrcholem sezony bude pro nejlepší české cyklokrosaře světový šampionát v Lucembursku. "Máme co obhajovat z loňska a máme na to i závodníky. Takže věřím, že během těch tří měsíců se nám je podaří dobře připravit," věří reprezentační trenér Dlask.

Program Toi Toi Cupu 2016:

28. září: Tábor

8. října: Mladá Boleslav

5. listopadu: Holé Vrchy

12. listopadu: Kolín

17. listopadu: Slaný

3. prosince: Jabkenice

10. prosince: Uničov

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články