Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kajakáři získali všechny medaile, kanoistka Hošková byla stříbrná

Praha - Českým vodním slalomářům se na domácím podniku Světového poháru v pražské Troji dařilo. Tuzemští kajakáři svému závodu dominovali a obsadili v pořadí Jiří Prskavec, Ondřej Tunka, Vavřinec Hradilek kompletní stupně vítězů, navíc čtvrtý skončil Vít Přindiš. Stříbro získala mezi kanoistkami Kateřina Hošková, která nestačila jen na suverénní Jessicu Foxovou. Trochu za očekáváním zůstali pouze kanoisti, z nichž byl nejlepší šestý Lukáš Rohan. Závod v kajak crossu vyhrála Veronika Vojtová.

Nejrychlejší kajakáři ze závodu v Troji
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V kvalifikaci byl z českých kajakářů nejlepší Přindiš, ale ve finále na svůj úspěch úplně navázat nedokázal. Naopak výrazně se zlepšil v semifinále až devátý Tunka a také Hradilek, který předtím nebyl zcela v pohodě. Nejvíce sil ale ukázal Prskavec, který byl nakonec o pouhou setinu rychlejší než jeho tréninkový kolega Tunka a korunoval svou fantastickou sezonu domácím triumfem.

Prskavec byl přitom z českého kvarteta jediný, kdo si na trati připsal dvousekundovou penalizaci za dotyk branky. Jízdou na hranici rizika ale nakonec porazil Tunku o jednu setinu. Hradilek ztratil na vítěze 17 setin a Přindiš 69. Nejlepší z mezinárodní konkurence byl Slovák Jakub Grigar. Šestý Giovanni de Gennaro z Itálie se připravil o medailové umístění "šťouchem", za Prskavcem zaostal o 2,06 sekundy.

"Já jsem naprosto překvapenej, protože tohle jsem vůbec nečekal. Ale asi tam něco zbylo," pousmál se Prskavec. "Rozhodně mě strašně hnali diváci," poděkoval zhruba čtyřem tisícovkám fanoušků podél trati. "Letos to je Jířova (Prskavcova) sezona. Je to sport a je o setinách. Byl na olympiádě tři setiny od brambory, ale zaslouží si to," podotkl Hradilek.

Hošková za Foxovou byla první ze zbytku pole 

Kateřina Hošková šla do finále z pátého místa a poté, co si ve své finálové jízdě jednou šťouchla, to na velký výsledek nevypadalo. V závěru však česká kanoistka výrazně zrychlila a nakonec skončila druhá za suverénní Foxovou. Spokojená byla i druhá česká reprezentantka ve finále Martina Satková, která skončila sedmá. 

Hošková ztratila ve finále téměř sedm sekund na australskou favoritku Jessicu Foxovou. "Být druhá, to je (v konkurenci Foxové) skoro jako vyhrát," řekla Hošková. "Jsem hrozně spokojená, povedly se mi hlavně protivodné branky. Diváci a fantastická kulisa mě hnaly dopředu," dodala.

Z kanoistů byl nejrychlejší Rohan

Kanoistům se ze semifinále podařilo projít v kompletním složení. Nejrychlejší byl čtvrtý Tomáš Rak, následoval šestý Vítězslav Gebas a sedmý Lukáš Rohan. Do finále tak nastupovali s velkými ambicemi, ty se bohužel nedařilo naplnit. Nejlépe si tak vedl Rohan, který byl nakonec klasifikovaný jako šestý. Zvítězil stříbrný medailista z Ria Matej Beňuš, který těsně porazil stříbrného Ryana Westleyho. Rak dojel nakonec až osmý, ještě o příčku hůře na tom byl Gebas.

Rohan byl ve finále závodu SP vůbec poprvé. "Ale pamatují se jen vítězové, ne?" pousmál se stříbrný medailista z nedávného mistrovství Evropy do 23 let. "Medaile jsou asi víc, ale byl to zážitek jet doma v takové kulise, jsem spokojený, ale chtěl jsem to tam poslat líp," prohlásil.

Gebas po olympiádě příliš netrénoval, takže pražský výsledek pro něj nebyl moc důležitý. "Já jsem rád, že jsem se tady mohl ukázat lidem, kteří mi fandí. Samozřejmě po olympiádě už není taková forma, nijak zvlášť jsem se na to nepřipravoval," uvedl Gebas. "Kdybych tam neudělal chybu, mohlo to zacinkat," uvedl.

Světový pohár ve vodním slalomu v Praze - Troji:

Muži - K1: 1. Prskavec 91,60 (2 tr. sekundy), 2. Tunka -0,01 (0), 3. Hradilek -0,17 (0), 4. Přindiš -0,69C1: 1. Beňuš (SR) 98,91 (0), 2. Westley (Brit.) -0,25 (0), 3. Savšek (Slovin.) -1,83 (4), ...6. Rohan -3,50 (0), 8. Rak -5,21 (0), 9. Gebas -6,97 (2).

Ženy - C1: 1. Foxová (Austr.) 113,59 (0), 2. Hošková -6,93 (2), 3. Franklinová (Brit.) -7,15 (0), ...7. Satková -10,33 (0), v semifinále 14. Jančová. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články