Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Sobotka chce Čáslavské uspořádat státní pohřeb, rodině kondoloval Zeman

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka podpořil myšlenku uspořádat pro Věru Čáslavskou pohřeb se státními poctami. Sedminásobná olympijská vítězka podle něj byla osobností nejen českého sportu, ale rovněž veřejného života. Šéf ČOV Jiří Kejval zdůraznil, že o formě posledního rozloučení s Věrou Čáslavskou rozhodne rodina. S příbuznými je v kontaktu, ale dopřává jim čas. Rodině Čáslavské kondoloval též prezident Miloš Zeman. "Její mimořádné sportovní úspěchy navždy zůstanou v myslích nás všech," napsal. ČT sport odvysílá ve 21:35 pořad Archiv Z: Věra Čáslavská, na ČT2 sledujte od 20:00 dokument Věra 68. Hostem Interview ČT24 v 18:30 bude historik a životopisec Věry Čáslavské Pavel Kosatík.

Sobotka na dotaz, zda vláda neuvažuje o uspořádání státního pohřbu, řekl: "Hodně bude záležet na rozhodnutí rodiny. Podporuji myšlenku, aby paní Čáslavská byla pohřbena s co největšími poctami. Měli bychom zohlednit význam její osobnosti pro český sport."

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová s ním souhlasí. "Veškeré státní pocty při posledním rozloučení jsou na místě. Ale myslím, že nejvíc bychom ji potěšili, pokud bychom po roce 2020 jako Česká republika splnili jedno z jejích posledních velkých přání, abychom uspořádali mistrovství světa v gymnastice," doplnila.

Lidé mohou na Čáslavskou zavzpomínat ve fanzóně v Quadriu

Veřejnost bude moci na zesnulou gymnastku zavzpomínat na pietním místě, které během středečního dne vznikne ve fanouškovské zóně českého olympijského týmu v 1. patře pražského obchodního centra Quadrio. Od 16:00 tam bude vystavena její fotografie a kondolenční kniha.

Sobotka zároveň vyjádřil lítost nad odchodem Čáslavské. Podle něj udělala hodně pro šíření dobrého jména tehdejšího Československa v zahraničí. Ocenil její občanskou odvahu, s kterou se postavila proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Kiska předstihl Zemana. Ten mlčí

Prezident Miloš Zeman se k úmrtí slavné sportovkyně zatím nevyjádřil. Předstihl ho jeho slovenský kolega Andrej Kiska. Na Twitteru uvedl, že Čáslavská ukázala světu, že v okupovaném Československu jsou lidé, kteří se nebojí. "Věra Čáslavská reprezentovala nejen naše Československo, ale byla symbolem odvahy, kterou jsme prostřednictvím ní vysílali do světa. Ona ukázala světu, že v naší okupované zemi jsou lidé, kteří se nebojí," uvedl Kiska.

Čáslavská se politicky angažovala i v posledních letech a často se se Zemanem dostala do sporu. Vyslovila se například pro přijímání uprchlíků nebo podepsala petici, která na začátku roku 2014, tedy v době změn na Ukrajině, vyzývala Zemana, aby nejednal s prezidentem Viktorem Janukovičem. V lednu 2014 oznámila, že se kvůli němu nezúčastní oznámení české nominace na olympijské hry v Soči, které se konalo na Pražském hradě. Vystupovala proti němu aktivně i v prezidentské volební kampani, v níž podporovala jeho konkurenta ve druhém kole Karla Schwarzenberga.

Šéf ČOV Kejval bude o formě posledního rozloučení jednat. "Pro nás je klíčové rozhodnutí rodiny, takže já bych nerad předbíhal," dodal. S rodinou by se měl dohodnout v průběhu čtvrtka.

Státní pohřeb Emila Zátopka rodina odmítla

O státním pohřbu se v minulosti uvažovalo po úmrtí dalšího legendárního sportovce Emila Zátopka. Odmítla ho tehdy ale rodina. V minulosti vypravila státní pohřeb československá komunistická vláda Jaroslavu Seifertovi, který zemřel 10. ledna 1986. Státního pohřbu se dočkal také šestadvacetiletý pražský policista Michal Braniš, který v devadesátých letech zemřel poté, co spolu se svým kolegou zasahoval proti celostátně hledanému ozbrojenému pachateli.

V zahraničí už se někteří výjimeční sportovci nejvyššího ocenění na poslední cestě dočkali. Státní pohřeb měl například John Akii-Bua, ugandský atlet a olympijský vítěz z Mnichova 1972, který zemřel před třemi lety následkem selhání ledvin. Státní pohřeb měl i kanadský hokejový idol Maurice Richard.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články