Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Štěrba musel znovu o olympiádu bojovat, tentokrát ale na vodě

Praha ‒ Kajakář Jan Štěrba znovu po čtyřech letech prožíval před olympiádou nervy. Tentokrát nebyl napnutý jako před Londýnem, kdy se teprve týden před hrami dozvěděl, že po zbavení obvinění z dopingu může startovat. O hry v Riu de Janeiro tentokrát nebojoval u zeleného stolu, ale férově na vodě.

Český čtyřkajak
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Před Londýnem byl Štěrba obviněn z dopingu, omilostněn, a kanoistická federace mu těsně před hrami povolila start. Štěrba posléze ve čtyřkajaku s Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Josefem Dostálem získal bronz na kilometru.

V letošní sezoně se zase bál o olympijský start, protože trenéři zkoušeli změnu. Čtyřkajak Havel, Trefil, Dostál, Štěrba sice má tři tituly mistrů Evropy a kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů, ale do posádky se zkoušel prosadit Jakub Špicar, který nakonec odcestuje do Ria jako náhradník. "Byly to nervy," přiznal zadák Štěrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Ria vyrazí osmnáct českých veslařů a rychlostních kanoistů včetně Synka či Dostála

Po Londýně si řekl, že chce jet ještě na další hry a neprožívat takové martyrium. "Aby se nestala taková bota, a to se povedlo," řekl Štěrba. Fakt, že musel o místo v lodi bojovat, mu vlastně nevadil. "To k tomu patří a čekal jsem to ještě horší a držím se přísloví: Co se má stát, se stane. A vysublimovalo to v tohle resumé," uvedl Štěrba.

Zkoušení nového muže v posádce bral jako přirozenou věc. "Výběr není jednoduchý. Některé parametry nejsou měřitelné a objektivně těžko zjistitelné. Vůle všech byla, aby loď byla co nejlepší," řekl Štěrba. "Kuba Špicar nás všechny na jaře individuálně porazil, tak bylo na místě, aby se v lodi zkusil. A kdyby to s ním bylo lepší, tak jsme se já nebo Lukáš nemohli zlobit, že by tam byl on," řekl.

Ve čtyřkajaku je důležitá chemie a sehranost

Se Špicarem v posádce ale čtyřkajak nezajel dobře, zatímco v obvyklém složení vyhrál Světový pohár v Portugalsku. "Pocitově se mi zdálo, že nás jeho individuální výkon posune dál," myslel si Štěrba, ale nestalo se. "Máme určitý timing. To se dá natrénovat a ti lidi to musí mít v sobě. To jsou mikrosekundy záběru. Kuba má ten záběr trošku jiný, ale dostal i málo času se zapracovat, a tohle asi trošku nepracovalo," uvažoval.

Rozdělení a znovusložení osvědčeného čtyřkajaku možná posádce i prospělo. Přece jen už po společných letech možná jeli tak trochu ze setrvačnosti. "Možná nám to mezi sebou přišlo monotónní a tohle nás zase probralo. Možná jsme se zase našli k sobě cestu, že tam byl Kuba, který se nazval trochu vetřelcem," řekl Štěrba.

Český čtyřkajak
zdroj: ČSK autor: Ivana Roháčková

Nyní už se čtyřkajak v klidu připravuje na Rio. Jezdil v Račicích, na Vranově, znovu vyrazí za klidem do Kadaně. A v Riu bude patřit k medailovým kandidátům. "Hlavní favoriti jsou Němci, složili naprosto top tým, ostatní posádky jsou vyrovnané. Bude záležet, jak to tam sedne. Říkat predikce je složité, ale můžete věřit, že se přetrhneme, aby to bylo co nejlepší. Chceme prodat, co umíme," ujistil Štěrba.

Doufal hlavně, že brazilští organizátoři připraví pro závodníky férové podmínky. Při předolympijských závodech plavala ve vodě tráva. "Byla to divočina, tak doufám, že organizace bude taková, abychom mohli jet bez omezení," přeje si.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články