Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Patnáct tisíc lidí se rozloučilo s Alim v jeho rodném Louisville

Louisville (USA) - Patnáct tisíc lidí vyprovodilo na poslední cestu boxerskou legendu Muhammada Aliho. S jedním z nejslavnějších sportovců historie se rozloučily v jeho rodném městě Louisville.

Aliho rodným městem nejprve projel smuteční konvoj 17 limuzín. Od domu, kde boxer vyrůstal, se pomalu šinul po třicetikilometrové trase kolem míst, kde se Ali učil boxovat či která nyní nesou jeho jméno. Až ke hřbitovu Cave Hill, který si Ali už před lety vybral jako místo věčného odpočinku. Tam se uskutečnil krátký soukromý pohřební obřad.

Na několikahodinovém smutečním obřadu v hale promluvili představitelé různých náboženství, bývalý americký prezident Bill Clinton či herec Billy Crystal i Aliho vdova Lonnie. Současného šéfa Bílého domu zastoupila jeho poradkyně Valerie Jarrettová, která přečetla dopis Baracka Obamy, v němž se svěřil, že mu Ali kdysi dodal odvahu pomyslet na to, že by se mohl stát jednou prezidentem.

Čestná úloha nést Aliho rakev připadla jeho nástupcům na boxerském trůnu v těžké váze Miku Tysonovi a Britu Lennoxu Lewisovi či herci Willu Smithovi, jenž ztvárnil sportovní legendu v životopisném filmu z roku 2001.

Už ve čtvrtek se konal tradiční muslimský pohřeb, kterého se zúčastnilo zhruba 6000 Aliho příznivců. Boxer, původním jménem Cassius Clay, přestoupil k islámu v 60. letech minulého století.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články