Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Družstvu judistů unikl na ME těsně bronz

Kazaň - Čeští judisté skončili na mistrovství Evropy v Kazani pátí v soutěži družstev a vyrovnali své maximum z roku 2014. Porazili Rakousko a Srbsko, naopak ve čtvrtfinále nestačili na domácí Rusko a v boji o bronz těsně podlehli Polsku.

Jakub Ječmínek (v modrém)
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V prvním kole narazili Češi na sousedy z Rakouska. Trenér Petr Lacina překvapivě nasadil i svou největší hvězdu Lukáše Krpálka, kterého trápí rameno. Právě on vybojoval pro český tým rozhodující třetí bod a zařídil postup. Zlepšil si tak náladu po sobotním brzkém vypadnutí v individuálním turnaji. Kromě něj své duely vyhráli také Pavel Petřikov a David Klammert.

"Tím, že mi to nevyšlo individuálně, jsem chtěl pomoct týmu. Chyběl kousek a medaile by byla. Bylo to o jednom zápase. Ale páté místo je také nádherné. Věřím, že s tímto týmem nám to v budoucnu ještě vyjde," řekl Krpálek. "Ze srandy jsem trenérovi říkal, že když jsem porazil Rakušáka, který byl včera ve stovce pátý, tak jsem vlastně čtvrtý," dodal k výhře nad Christophem Kronbergerem.

Ve čtvrtfinále už Češi nestačili na domácí Rusko, když tentokrát s Michalem Horákem místo Krpálka prohráli 1:4. Jediný bod zařídil Jaromír Musil. "Právě proti Rusku se ale kluci rozeprali, zahodili nervozitu z prvního kola a předvedli velmi dobrý výkon. Medaile byla opravdu blízko," připustil trenér Lacina. "Navíc vyšel i tah s nasazením Lukáše Krpálka. Chtěl jsem, aby si zvedl psychiku. To se naštěstí podařilo," dodal.

V opravách proti Srbsku nastoupili v sestavě Petřikov, Jakub Ječmínek, Musil, Klammert, Krpálek a soupeře jasně předčili, když mu nedovolili ani bod. Petřikov získal ipon, Ječmínek vyhrál na tresty v prodloužení, Musil s Krpálkem soupeře udrželi a proti Klammertovi Srbové soupeře ani nenasadili.

Naopak v utkání o bronz nepustilo zranění do zápasu Ječmínka a Polsko získalo bez boje výhodu jedné výhry. Tu nakonec udrželo a zvítězilo 3:2.

Bronzovou medaili už dvakrát získalo družstvo Československa v letech 1954 a 1984. V druhém případě u toho byl i Pavel Petřikov starší, otec a trenér současného reprezentanta. "Je škoda, že se Jakub zranil, mohl to být zajímavý zápas. Ale i páté místo je velmi dobré, vždyť tu bylo šestnáct družstev. Ale určitě mrzí, že nám ten bronz o bod utekl," dodal Petřikov mladší.

Výsledky mistrovství Evropy v judu

Muži:

Finále: Gruzie - Rusko 3:2.

O 3. místo: Polsko - ČR 3:2, Ázerbájdžán - Francie 3:2.

Opravy: ČR - Srbsko 5:0.

Čtvrtfinále: Rusko - ČR 4:1.

Osmifinále: ČR - Rakousko 3:2.

Ženy:

Finále: Polsko - Rusko 3:2.

O 3. místo: Německo - Ukrajina 5:0, Francie - Chorvatsko 4:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články