Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kdo z českých vodních slalomářů pojede do Ria? Stále není rozhodnuto

Praha - Kajakářka Kateřina Kudějová a kanoista Vítězslav Gebas se výrazně přiblížili účasti na olympijských hrách, ale absolutní jistotu ještě po třetím nominačním závodu ve vodním slalomu nemají. Oba si dnes v pražské Troji připsali vítězství a zajistili si místo v reprezentaci na tuto sezonu. Z kritické situace se sbírá kajakář Vavřinec Hradilek, který rovněž zvítězil a drží si po nevydařených dvou závodech ve Veltrusech šanci na místo v týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hradilek udržel naději na Rio, blízko postupu je Kudějová

Kudějová má aktuálně v kvalifikaci 34 bodů a její jedinou soupeřkou v boji o Rio je legendární Štěpánka Hilgertová. Osmačtyřicetiletá dvojnásobná olympijská vítězka dnes byla druhá. Pokud by ale v neděli vyhrála, přiblížila by se ke Kudějové na rozdíl dvou bodů.

Ty by na posledním olympijském nominačním závodu v rámci mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši mohla stáhnout v případě, že by ona byla z českých kajakářek nejlepší a Kudějová nejhorší. "Je to blízko, cítila jsem to i před závodem, akorát jsem byla trošku vystrašená, když jsem nahoře slyšela čas Štěpánky," přiznala Kudějová. "Nepočítala jsem to, vím, že ještě potřebuju jeden výsledek, aby to bylo jisté," řekla.

Hilgertová upozornila, že nemyslí na OH, ale na reprezentaci, kterou ještě nemá jistou. "Na Rio nemyslím a nehodlám myslet. Možná je to i tím, že nejen cítím suverenitu Kači (Kudějové), ale i tím, že jsem v tom Riu nebyla," podotkla. "O Londýn (OH 2012) jsem usilovala, protože jsem tam předtím v létě závodila a strašně mi přirostl k srdci. U Ria necítím takový tah," uvedla Hilgertová. 

Pokud se chce stříbrný olympijský medailista dostat do reprezentace, musí v neděli opět vyhrát a doufat, že Tunka bude nejlépe třetí, jinak rozhodne procentuální odstup. Nebo by musel spoléhat na absolutní výpadky vedoucího muže nominačních bojů Víta Přindiše a mistra světa Jiřího Prskavce, kteří ještě nemají jistou ani nominaci do reprezentace, natož olympiádu. V neděli se tak dá očekávat mezi kajakáři velké drama.

"Od začátku nominačních bojů jsem cítil, že loď jede. Konečně jsem tam, na co mám," uvedl Hradilek. "Nechtěl jsem kritizovat tratě ve Veltrusech, protože by to vypadalo, že se vymlouvám, ale bylo to tam opravdu lehký. Já jsem sice udělal chyby na těžších kombinacích, ale obecně radši jezdím na těžších tratích. A projevilo se tady i to, že ty rozdíly jsou větší," konstatoval Hradilek.

Přindiš se pousmál. "Možná bych to dneska konečně mohl začít počítat," uvedl. "Docela mi to vycházelo, až tady dole jsem měl jeden šťouch. Ale závody moc pěkný, parádní atmosféra," prohlásil. Naopak Gebas je bezkonkurenční. V úvodních dvou závodech ve Veltrusech skončil druhý a první a tentokrát přidal další triumf.

Pokud v neděli nevyhraje Michal Jáně, který dnes nepostoupil ani do finále, bude mít Gebas jistý start v Riu. Boj o další místa v reprezentaci v této kategorii je otevřený ještě mezi pěti závodníky. V kritické situaci je ale dlouholetý zkušený reprezentant Stanislav Ježek, který v Praze ve finále dostal penalizaci za neprojetí branky a je na tom z adeptů reprezentace nejhůř. Mezi deblkanoisty je o složení reprezentace víceméně jasno, o olympijské místo se ale poperou všechny posádky, nejlepší výchozí pozici mají Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem.

Třetí nominační závod vodních slalomářů v Praze Troji:

MUŽI:

K1: 1. Hradilek (USK Praha) 83,82 (0 trestných sekund), 2. Tunka (Jablonec) 85,96 (0), 3. Přindiš (USK Praha) 86,81 (2).

Průběžné pořadí nominace: 1. Přindiš 28 b., 2. Prskavec (USK Praha) 27, 3. Tunka 25.

C1: 1. Gebas (USK Praha) 92,50 (0), 2. Rak (Dukla Brandýs nad Labem) 94,34 (2), 3. Mašek (USK Praha) 94,70 (0).

Průběžné pořadí nominace: 1. Gebas 31, 2. Rohan (USK Praha) 22, 3. Mašek 19.

C2: 1. Kašpar, Šindler (Dukla Brandýs nad Labem) 99,84 (0), 2. Koplík, Vrzáň (USK Praha) 101,39, 3. Karlovský, Jáně (Dukla Brandýs nad Labem) 105,43 (2).

Průběžné pořadí nominace: 1. Kašpar, Šindler 31, 2. Karlovský, Jáně 28, 3. Koplík, Vrzáň 25.

ŽENY:

K1: 1. Kudějová (USA Praha) 95,79 (0), 2. Š. Hilgertová (Dukla Brandýs nad Labem) 98,09, 3. K. Galušková (Sušice) 98,12 (2).

Průběžné pořadí nominace: 1. Kudějová 34, 2. Š. Hilgertová 27, 3. K. Galušková 27.

C1: 1. Hošková (USK Praha) 109,69 (2), 2. M. Satková (Brno) 117,32 (4), 3. Jančová (Dukla Brandýs nad Labem) 117,84 (6).

Průběžné pořadí nominace: 1. Hošková 30, 2. M. Satková 26, 3. Jančová 25.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články